Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Turecko připravuje návrat do F1

Turecko připravuje návrat do F1

Chase Carey a Erdogan jsou blízko k dohodě.

Podnikatel Vural Ak, který má momentálně pronajatý okruh Istanbul Park, prozradil, že za oponou se jedná o obnovení Velké ceny Turecka a smlouva by mohla být podepsána již brzy. Generální ředitel F1 Chase Carey prý byl na návštěvě v prezidentském paláci, kde ho přijal přímo prezident země, Recep Tayyip Erdoğan. Kromě Aka byli přítomni i šéf tureckého motorsportu Serkan Yazici, ministr mládeže a sportu Akif Cagatay Kilic a zástupce generálního tajemníka Ibrahim Kalin.

"Dnes jsme se v Ankaře setkali s prezidentem a Chasem Careym z Liberty Media, jehož jsem předtím osobně pozval do Turecka," řekl včera médiím Ak. "Nyní mohu prozradit jen to, že setkání dopadlo opravdu velmi dobře a v principu jsme dohodnutí, ačkoli kontrakt ještě není podepsaný."

Zatím poslední Velká cena Turecka se jela v roce 2011. Jelikož zájem tureckých diváků zdaleka nenaplnil očekávání a turecká vláda už nebyla ochotna platit vysoké poplatky, Istanbul Park se vytratil z kalendáře. Okruh se známou dlouhou osmou zatáčkou, jehož výstavba stála Turecko přibližně 250 milionů amerických dolarů a který se používal pouze v letech 2005 až 2011, si na 11 let pronajala Arkova společnost pronajímající automobily.

Otázkou je, kdy by se Istanbul Park vrátil do kalendáře F1 a kam by ho Carey vměstnal. Malajsie sice tento rok končí, ale už příští rok se mají vrátit Německo a Francie, takže šampionát by i bez Turecka opět měl mít rekordních 21 závodů. Místo by mohla uvolnit některá jiná země. Čína, které bude končit smlouva, to nejspíš nebude.

"Ještě jsme nemluvili o detailech, probírali jsme pouze obecné věci kolem sportu a jeho lepší propagaci," řekl Jiang Lan, šéf společnosti Juss Event, promotéra VC Číny. "F1 celosvětově klesla sledovanost, ale nyní je tu Chase, který má zkušenosti z médií, je tolerantnější a otevřenější novým myšlenkám (než Bernie Ecclestone). Má v úmyslu přenechat více síly lokálním promotérům."