Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kalendář velkých cen projde změnami

Kalendář velkých cen projde změnami

F1 se začne vyhýbat velkým sportovním událostem

V kalendáři velkých cen nás v příštích letech pravděpodobně čekají velké změny. Částečně zato bude moci nahrazování méně úspěšných závodů novými. Už bylo oznámeno, že F1 letos naposledy zavítá na malajský okruh Sepang. Malajci už závod F1 nechtějí financovat a F1 má dobrou náhradu, vrátí se do Francie. Kromě toho se příští rok bude závodit také v Německu, takže kalendář by měl mít 21 závodů.

Další závod má přibýt na území USA a přestože určitý zájem signalizuje Long Beach, Liberty Media by podle Auto Motor und Sport dala přednost New Yorku. A to hned! Údajné je možné, že VC New Yorku bude zařazena již do kalendáře sezóny 2018, ačkoli pravděpodobnější je odklad na rok 2019. Ross Brawn by tam rád viděl noční závod, což by ale byl velký problém pro evropskou fanouškovskou základnu, protože přímý přenos by musela sledovat v pondělí krátce po půlnoci.

Ale téměř každý rok do kalendáře přibude nový nebo staronový okruh a jiný musí z kola ven. Více změn může mít na svědomí nová taktika nových majitelů F1, kteří se hodlají vyhnout termínovým kolizím s jinými velkými sportovními událostmi. V minulosti se velká cena často jela i během víkendu 24 hodinovky v Le Mans a VC Monaka se pravidelně jezdí ve stejný víkend jako Indianapolis 500, na což letos doplatí Fernando Alonso. Kromě toho, VC Austrálie letos kolidovala se začátkem sezóny ligy v australském fotbale (fotbal se šišatým míčem) a VC Velké Británie se pojede v den finále Wimbledonu. Najít vhodný termín pro každou zemi ale nebude jednoduché a nejspíš se to podaří až v roce 2019.