Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso: Buď změnit nefungující projekt, nebo jít jinam

Alonso: Buď změnit nefungující projekt, nebo jít jinam

Tento rok už měl sbírat vítězné trofeje, takže něco je špatně.

I před Velkou cenou Kanady musel Fernando Alonso odpovídat na otázky ohledně svého odchodu z McLarenu. Není divu, období, během kterého by se měl definitivně rozhodnout, je blíž a blíž. Kromě toho médii rezonují slova jeho šéfa Zaka Browna, který si už není jistý, zda Honda někdy postaví konkurenceschopný motor, a připustil možnost, že příští rok bude oranžové vozy pohánět motor jiné automobilky.

"Musíme vyhrávat," řekl Alonso o podmínkách svého setrvání v týmu z Wokingu. "Pokud bychom v září začali vyhrávat, bylo by to jednoduché rozhodnutí a zůstal bych v tomto týmu."

A pokud by McLaren náhodou do září nevyhrál ani jednu velkou cenu? Znamenalo by to jistý odchod?

"Nikdy neříkejte nikdy, nic není stoprocentně jisté. Je červen a o příští sezoně jsem ještě ani pořádně neuvažoval. Všichni chceme vyhrávat. Zakova včerejší slova nejsou překvapením. I on chce vyhrávat, chce vidět McLaren opět v pozici uchazeče o mistrovský titul. Ve třetím roku nejsme v takové pozici, takže je nutná změna. Tým potřebuje změnu. A jako on, tak i já chci vyhrávat. Do tohoto projektu jsem se zapojil, protože jsem chtěl být mistrem světa, ale od toho jsme daleko.

Pokud nevidíte změny k lepšímu a nedokážete soupeřit s ostatními, tak by asi bylo nejlepší přesunout se k jinému projektu. Více nyní říct nemohu. Musím nad tím pořádně popřemýšlet. V září, v říjnu... ani to ještě nevím přesně."

Alonso nevyloučil ani angažmá mimo F1, ale přednost má královna motorsportu. "Prioritu má třetí mistrovský titul. Umění pilotáže stroje F1 rozvíjím již šestnáct let a zde, v F1, dostanu nejlepší vůz. Pokud nebudu mít šanci vyhrát šampionát, mohu závodit kdekoli jinde. Vím, že bych mohl vyhrávat v kterékoli sérii."

Alonso také potvrdil, že od prodloužení kariéry jezdce F1 by ho mohlo odradit rozšiřování kalendáře. V této fázi  nechce jít nad 21 závodů ročně, takže pokud F1 půjde cestou NASCAR, raději skončí.