Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tým McLaren má nového rezervního jezdce

Tým McLaren má nového rezervního jezdce

Alonsa už za volantem potřebovat nebude

Tým McLaren oznámil, že má nového rezervního jezdce. V případě, že by Carlosu Sainzovi nebo Landu Norrisovi něco zabránilo nastoupit do velké ceny, nahradí je Sergej Sirotkin.

Ruský jezdec už byl ve službách týmů Sauber a Renault a loni se dostal na starty velkých cen s týmem Williams, v jehož voze však vybojoval pouze jeden bod. Letos závodí ve vytrvalostním mistrovství světa. Kromě toho je o něm ještě dobře známo, že má velkou podporu ruského sponzora SMP.

Je zajímavé, že Sirotkina má pod smlouvou tovární tým Renaultu, jenž McLarenu dodává motory, takže je také náhradníkem Nika Hülkenberga a Daniela Ricciarda. Dva týmy takto efektivněji (ne)využijí jednoho jezdce. V nepravděpodobném případě, že by závodníka potřeboval Renault i McLaren, bude mít přednost Renault. Sirotkin v oficiální zprávě poděkoval uskupením SMP Racing a Renault, že mu umožnily obsadit pozici v legendárním týmu.


McLaren dosud neměl oficiálního náhradníka, jelikož jeho testovací jezdec, mladý Brazilec Sergio Sette Câmara, nemá dostatek bodů FIA na superlicenci, bez které se nesmí postavit na start velké ceny F1. Počítalo se s tím, že by se do vozu v případě nouze mohl vrátit Fernando Alonso, kdyby zrovna nezávodil někde na opačné straně planety. Alonso a tým McLaren F1 se ale už, zdá se, definitivně rozcházejí.

"Nemáme v úmyslu posadit znovu Fernanda do vozu F1," přiznal nový ředitel týmu McLaren Andreas Seidl. "Zůstává členem McLarenu. Je ambasadorem McLarenu. Myslím, že stále probíhají diskuse o možné společné budoucnosti v jiných závodních projektech."