Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso viní F1, ne McLaren

Alonso viní F1, ne McLaren

Závodění je nudné

Fernando Alonso před pár dny oznámil odchod z McLarenu i z F1. Tým, se kterým v uplynulých třech ročnících obsadil sedmnácté, desáté a patnácté místo, ale ze ztráty nadšení neobviňuje a nemluví ani o svém věku (37 let). Na chybě je prý samotná formule 1.

"Dění na trati není takové, o jakém jsem snil, když jsem sem přišel nebo když jsem závodil v nižších sériích, ani takové, jaké jsem zažíval v předchozích letech," řekl Alonso v Silverstone, kde se tento víkend zúčastní závodu WEC. "Končím, protože mám pocit, že akce na trati je neskutečně chabá. Ve skutečnosti se v souvislosti s F1 více mluví o věcech, které se dějí mimo trať. Píše se o hádkách, o tom, co kdo řekl týmu do vysílačky, o všem možném. A když jsou nejzajímavější tyto věci, tak je to špatný signál. Znamená to, že na trati se celý víkend nic nedělo. A přesně takový pocit mám teď z F1. Jiné série nabízejí lepší akci, více zábavy a štěstí a to je to, co hledám."

Snad můžeme připomenout, že jezdec McLarenu před rokem 2017 snad ze všech nejhlasitěji veřejně loboval za navýšení aerodynamického přítlaku vozů, byť za cenu komplikovanějšího přejíždění.

"Nedávno jsme vzpomínali na závod v Imole v roce 2005, kdy jsem porazil Michaela (Schumachera), a taky na souboj o rok později s opačným výsledkem. Tehdy tam byla tři nebo čtyři předjetí za celý závod a považovalo se to za nejlepší show. Proto si nemyslím, že musíme tak tlačit na předjíždění a jízdu těsně za jiným vozem. Tehdy to bylo stejně náročné jako nyní nebo ještě náročnější, a byly to fantastické závody. K lepší show potřebujeme pouze rychlejší vozy. Potřebujeme dělat větší randál, pár dobrých soubojů a velká jména bojující o titul. To zlepší show," tvrdil nám Španěl v dubnu 2016.

GP Singapur - Renault - Fernando Alonso


Velkým problémem současné F1 je i předvídatelnost výsledků, na rozdíl od Alonsových vlastních výsledků.

"V letech 2003, 2004, 2008, 2009 a 2011 (před McLarenem) jsem nevyhrával, ale alespoň se nedalo předvídat, co se stane ve Spa nebo v Monze. Dnes ani nemusíme čekat, až se pojede závod. Již teď můžeme napsat výsledky a spleteme se v jednom nebo dvou jménech. Je smutné vidět, jak předvídatelnou se F1 stala.

Každý rok jezdíme testovat do Barcelony a po prvním dni víme, jak bude sezona vypadat až do Abú Zabí. Pro mě to není tak velký problém, protože jak jsem již řekl, mám za sebou 18 let a dosáhl jsem více, než o čem jsem snil. Ale pro mladé, nebo prostě pro většinu jiných jezdců je těžké každý rok doufat, že před další sezonou jejich tým udělá neuvěřitelný skok vpřed. Nebo že jim zavolá někdo z jednoho, dvou špičkových týmů," povzdechl si dvojnásobný mistr světa.

Až tak předvídatelná ale F1 není. "Byl to první závod této kombinace, McLarenu s pohonnou jednotkou Renaultu, takže to už bude jen lepší. V Bahrajnu snad uděláme další krok vpřed a naším dalším cílem bude Red Bull," řekl Alonso po prvním závodě letošní sezony, netušíc že jeho tým bude trávit letní přestávku na sedmém místě v Poháru konstruktérů.