Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Renault chce Kubicu otestovat v Maďarsku

Renault chce Kubicu otestovat v Maďarsku

Poprvé by jezdil v letošním voze.

Druhý ze dvou společných sezonních testů týmů F1 se bude konat netradičně na Hungaroringu. Týmy po velké ceně zůstanou v Maďarsku a v úterý a ve středu se ještě budou věnovat testování, až pak se jejich členové rozutečou na letní dovolené. Na seznamu oficiálně potvrzených i nepotvrzených jezdců jsou letošní závodní jezdci i jména zcela neznámá, pokud nesledujete nižší série. Do vozu Sauberu se dostane Nobuharu Macušita, ve voze amerického Haasu se povozí Američan s italským jménem Santino Ferrucci. McLaren dá šanci Landu Norrisovi a za volantem žlutého vozu Renault možná bude Polák Robert Kubica.

S informací, že Renault zvažuje nasazení Kubici, přišly sesterské weby Autosport a Motorsport. Renault by prý chtěl Kubicu otestovat ve voze pro letošní sezonu a díky srovnání s ostatními jezdci si ověřit, zda je skutečně připraven vrátit se do světa velkých cen.

Problémem je, že Kubica nebude počítán jako nováček, ačkoli v F1 nezávodí již roky. Pravidla FIA prostě říkají, že dva ze čtyř dnů sezonních testů musí každý tým věnovat jezdci, který má na kontě maximálně dvě velké ceny. A Kubica jich má v životopise 76. V testu po VC Bahrajnu jeden den jezdil Nico Hülkenberg, takže Renaultu zůstal pouze jeden testovací den se zkušeným jezdcem a Kubica bez praxe s vozem R.S.17 mu s vývojem určitě nepomůže.

Pro jezdce vracejícího se po letech do F1 existuje v pravidlech výjimka, tzv. aklimatizační test. Kubica by mohl absolvovat jeden testovací den mimo omezení testování se současnými vozy, ale to by ho už Renault musel pustit do závodu. V opačném případě by se mu den odečetl z předsezonních testů 2018. Kubica se už s R.S.17 seznámil na simulátoru Renaultu v Enstone.