Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel: Monza je výjimečná trať. Díkybohu!

Vettel: Monza je výjimečná trať. Díkybohu!

Svému vozu dnes nemohl věřit.

Sebastian Vettel se dnes dostal přes Lanceho Strolla a Estebana Ocona pouze o pár kol později než Valtteri Bottas, ale nedokázal držet jeho tempo. V poslední třetině závodu navíc přišel o jistotu při brzdění.

"V první zatáčce jsem se dostal mimo trať a něco se zlomilo. Levá strana volantu byla dole a při brzdění jsem už vozu nevěřil. Tato trať je hodně o brzdách, takže poslední kola neodrážela mou skutečnou rychlost."

Pro Ferrari je Monza výjimečnou, domácí tratí a tifosi v červených tričkách se na tribuny vracejí již desetiletí. Je ale výjimečná i svým profilem, nutícím týmy nastavovat vozy na minimální přítlak, aby se co nejlépe využila každá koňská síla. Vettel je rád, že v kalendáři není moc podobných tratí.

"Ztráceli jsme asi tak půl sekundy na kolo, ale tohle není místo, kde byste si mohli udělat kompletní obrázek. Z časové ztráty si nedělám těžkou hlavu, Monza je jedinečné místo. Předem jsme věděli, že to bude náročný závod, i když jsme očekávali, že budeme blíže."

 

 

Vettel přišel o vedení v šampionátu, ale alespoň minimalizoval škody účastí na stupních vítězů. To Kimi Räikkönen říct nemůže. Během celého závodu mu nevyhovovalo vyvážení vozu a v cíli byl až pátý.

"Celý závod mi dělalo problémy vyvážení vozu. Nedá se říct, že by to pak zmizelo, pouze to v některých kolech bylo lepší, ale většinu času nám chyběla přilnavost a rychlost. Nebyl to snadný víkend, na mokru to bylo ještě horší než na suchu. Je to problém, který nás pronásleduje na tomto typu okruhů a měli bychom ho odstranit."