Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Ferrari se nedrželo plánu, říká nešťastný Vettel

Ferrari se nedrželo plánu, říká nešťastný Vettel

Leclerc mu měl pomoci

Sebastian Vettel poznamenal, že se čtvrtým místem na dnešním startovním roštu není moc spokojen, a že to ani není jeho chyba. Jeho týmový kolega nedotáhl stanovenou strategii do konce.

Charles Leclerc bude startovat první poté, co mu Vettel v prvním pokusu závěrečné části kvalifikace poskytl aerodynamický vak, jak bylo předem dohodnuto. On sám z toho měl vytěžit nejvíce, protože mladý Monačan mu měl službu oplatit v následujícím, posledním pokusu, který obyčejně bývá rozhodujícím. Místo toho se Leclerc flákal spolu se zbytkem pole a druhá vlna měřených pokusů se vůbec nekonala.

"Myslím, že jsme vyjeli pozdě. Všichni. A každý samozřejmě hledal někoho, kdo by mu udělal vak," říká Vettel. "Byla řada na mně, abych dostal pomoc. Já jsem pomohl v první části Q3, v druhé jsem měl já jet v aerodynamickém vaku. Jenže jsme, očividně, čekali příliš dlouho a pak jsme neměli čas. Nejsem spokojen. Moje nejlepší kolo bylo opravdu dobré, ale neměl jsem nikoho před sebou. Nepostupovali jsme tak, jak bylo dohodnuto."

Na začátku kola, které mělo být zahřívacím před poslední vlnou měřených kol, byl Vettel za Leclerkem, ale až sedmý v těsném vláčku vozů. V šikaně Rettifilo už nečekal, posunul se před Leclerka a začal gestikulovat na Carlose Sainze a Nika Hülkenberga, aby konečně šlápli na plyn. Ti si z něj nedělali těžkou hlavu, takže předjel i je. Na rovince protilehlé k startovní pak musel čekat na ne tak pospíchajícího Leclerka, přičemž opět pustil Sainze před sebe. V té chvíli již však bylo rozhodnuto.

"Byl tam zmatek a Seb mě předjel, protože jsme si byli vědomi, že čas se krátí. Pak jsem v podstatě zůstal za Sebem až po poslední rovinku, kde mi i vysílačkou oznámili, že Sebe mohu předjet. Tak jsem ho předjel. Nemyslím si, že jsem mohl udělat více," řekl vítěz VC Belgie i včerejší kvalifikace.