Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams za Bottase zinkasoval 10 milionů liber

Williams za Bottase zinkasoval 10 milionů liber

Prodej jezdců Mercedesu je výnosný byznys

Web Motorsport si ve finanční zprávě Williamsu za první pololetí 2017, okomentované generálním ředitelem Mikem O´Driscollem, všiml 10 000 000 britských liber, které mohou pocházet jedině z prodeje Valtteriho Bottase Mercedesu.

Když se během sezony 2016 vyjednávaly kontrakty na tento rok, Valtteri Bottas nedostal žádnou obzvláště lákavou nabídku a souhlasil, že zůstane ve Williamsu. Avšak nový šampion Nico Rosberg pár dní po skončení sezony oznámil nečekané ukončení kariéry a Mercedes musel hledat náhradu. Potřeboval někoho schopného soupeřit s absolutní špičkou F1, vyhrávat závody a získávat body do Poháru konstruktérů a zároveň někoho, kdo nebude vytvářet konflikty s Lewisem Hamiltonem. Měl k dispozici Pascala Wehrleina, jenže ten ještě nebyl připraven, takže musel vytáhnout svou tučně naditou peněženku. Claire Williamsová pak finského závodníka s úsměvem pustila vstříc jeho snu a do týmu se vrátil osvědčený matador Felipe Massa.

Williams oznámil, že tým v F1 vyprodukoval zisk 10,4 milionu britských liber (297 milionů korun). Sice kvůli loňskému propadu v Poháru konstruktérů obdržel od FOM méně než rok předtím, ale to pokrylo posílení amerického dolaru, ve kterém FOM týmy vyplácí, vůči libře.

"Příjmy od FOM a sponzorů se mezi lety 2016 a 2017 v podstatě nezměnily. Rozdíl ve finančním výsledku byl zapříčiněn jednorázovým příjmem, který byl zaúčtován v první polovině roku 2017," vysvětlil O'Driscoll zisk 10,4 milionu liber.

O'Driscoll dále hovořil o potřebě začít kontrolovat náklady, aby týmy F1 mohly svým majitelům pravidelně přinášet zisky, čímž navázal na nedávná slova Érica Boulliera z McLarenu.