Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jak to teď vypadá na trhu s jezdci?

Jak to teď vypadá na trhu s jezdci?

Williams a Alfa mají volné ruce.

Nový šéf týmu Williams tvrdí, že díky novým majitelům má tým zajištěn dobrý rozpočet a už není nucen pro příští rok podepsat jezdce s finanční podporou. Že se jezdci vybírají pouze podle talentu a schopností, vždycky řekne téměř každý šéf týmu F1. Zajímavé je spíše to, že tímto Jost Capito připouští, že v minulosti Williamsu jezdce vybíral sponzor a že jisté teď není ani místo Nicholase Latifiho, který do týmu přivedl velkého sponzora Sofina a pár dalších.

"Williams má nyní možnost úplně sám si vybrat jezdce," řekl Capito. "Už to není jako dříve, že jsme byli na někom závislí, na jezdci s penězi. Máme dlouhodobý plán návratu mezi špičku tohoto sportu a jezdci musí zapadat do tohoto plánu. Ještě není nic rozhodnuto. Samozřejmě, každý nás může oslovit, ale rozhodnutí je pouze na nás. Řekl bych, že aktuálně s námi komunikuje každý, kdo ještě nemá místo ani není pod opcí pro příští sezonu."

Je srpen, a ještě nebyl oznámen jediný přestup. Většina jezdců má smlouvy se svými současnými týmy, takže přestupový kolotoč by letos neměl být nijak divoký. Do Williamsu, jakož i do F1, by se rád vrátil zkušený Nico Hülkenberg. Mercedes by si prý uměl v jednom z vozů představit Nycka de Vriese z jeho týmu ve Formuli E, ale pokud do jeho týmu z Williamsu zamíří George Russell, mohl by opačným směrem putovat i Valtteri Bottas, kterému Toto Wolff přislíbil podporu.

Dvě volná místa ještě jsou i u týmu Alfa Romeo, které se prý ještě nedohodlo na prodloužení spolupráce s juniorkou Ferrari, proto není jisté, že v jednom z vozů bude sedět Antonio Giovinazzi nebo Mick Schumacher z Haasu. Kimiho Räikkönena většina padoku posílá do důchodu a na jeho místo by se prý dobře hodil Bottas. Vyluštění této tajenky se máme dočkat brzy.

"Nerozhoduji to jen já sám," řekl švýcarskému Blicku Frédéric Vasseur. "Takovou věc rozhoduje celá společnost. Do září bychom měli mít odpověď. Každý, kdo má zájem, do září počká. Všichni jezdci, kteří jsou aktuálně na trhu, vnímají atraktivitu našeho projektu."

Giovinazzi má svou dosud nejlepší sezonu a šéf týmu ještě neposílá do starého železa ani Räikkönena, takže jezdecká dvojice by klidně mohla zůstat nezměněna.

"Kimi je pilířem našeho vývoje v simulátoru. V uplynulých měsících jsme na tomto poli dosáhli nemalé pokroky a Kimi v tom sehrál klíčovou roli. V továrně je vždy před i po závodě, je vidět že se snaží, tedy nepřišel o motivaci."

Média posílají Räkkonena do výslužby již přes půl desetiletí. Mají tentokrát pravdu? Foto: Alfa Romeo

Jezdeckou dvojici sice ještě neoznámil ani tým AlphaTauri, ale Helmut Marko naznačil, že setrvání Pierra Gaslyho je jisté, což dává u Red Bullu téměř jistotu Sergiu Pérezovi.

"Máme dva týmy F1 a jak už všichni vědí, chceme dobře prezentovat naši módní značku AlphaTauri. Proto v týmu potřebujeme silného lídra," řekl šéf motorsportu Red Bullu o Gaslym. "Nikdy nejezdil lépe a je v silné pozici jedničky ve velmi dobrém béčkovém týmu. Kdyby měl být dvojkou vedle Maxe Verstappena v top týmu, dostal by se do úplně jiné situace. Sledujeme jeho vývoj a během dvou let uděláme rozhodnutí, zda ho vzít do Red Bullu nebo pustit na trh. Pérezovi je 31, u Red Bullu nebude dlouho."

Ještě je třeba zmínit Alexandra Albona, kterého by na starty velkých cen mohli vrátit snad pouze přetrvávající nestabilní výkony druhého jezdce AlphaTauri, Júkiho Cunody. On sám řekl, že vedle práce pro top tým F1 v pozici vývojového jezdce si dovede představit závodění v IndyCar nebo Formuli E. Potvrzen ještě nebyl Lance Stroll u Aston Martinu, ale to bude formalita.

Zdroj: f1i, Blick, NewstalkZB, úvodní foto: Mercedes