Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

V Paradise Papers je i jméno Lewis Hamilton

V Paradise Papers je i jméno Lewis Hamilton

Šikovný závodník ušetřil na daních desítky milionů

Kauza Paradise Papers vyplivla další známé jméno, a tentokrát dobře známé hlavně příznivcům motorsportu. Na daních masivně ušetřil Lewis Hamilton, aktuálně pravděpodobně nejlépe vydělávající závodník i nejbohatší britský sportovec.

Dokumenty odhalily, že Hamilton využil offshore společnosti (sídlící mimo země OECD), aby na daních ušetřil odhadem 3,27 milionu britských liber (95 milionů českých korun), spojených s vlastnictvím jeho soukromého tryskáče Bombardier CL605 Challenger.

Jezdec si toto letadlo koupil v roce 2013, po přestupu z McLarenu do Mercedesu, prostřednictvím řetězu společností sídlících na Britských Panenských ostrovech, Guernsey a ostrově Man, díky čemuž nezaplatil daň z přidané hodnoty. Je třeba říci, že se nedopustil ničeho nezákonného, ​​ale na druhé straně je pravda i to, že celá kauza vznikla kvůli tomu, že známí a nejednou i populární boháči takto své rodáky připravují o miliony, které měly být ve státním rozpočtu.

"Závodím v devatenácti zemích, takže své peníze vydělám na dvaceti různých místech a daně platím ve více zemích. Velkou část tady," brání se britský jezdec před domácími médii, ve kterých byl již nejednou kritizován i za změnu trvalého bydliště na adresu v monackém daňovém ráji. "Přispívám zemi a kromě toho pomáhám provozovat tým, který má více než tisíc zaměstnanců. Jsem součástí něčeho většího."

S ESPN se již spojil Hamiltonův mluvčí.

"Jako světový sportovec platící daně ve velkém počtu zemí je Lewis závislý na týmu profesionálních poradců spravujících jeho záležitosti. Tito poradci Lewise ujistili, že je vše v pořádku a věcí se nyní zabývají jeho právníci."