Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Bottas si zvednul sebevědomí

Bottas si zvednul sebevědomí

Josef Král pro FORMULE.CZ po VC Abú Zabí

Nebyl to asi ten nejzáživnější závod. Možná byl ještě nudnější, než jsme čekali. Přesto je možné zmínit alespoň několik věcí.

Začnu Valtterim Bottasem, který mě příjemně překvapil. Konečně se mu podařilo dotáhnout do zdárného konce výhodu pole position. Měl skvělý start a odvedl výbornou práci. Po celou dobu diktoval tempo. I když Lewis Hamilton na něj dvakrát zaútočil, tak odolal. Byl to pro něj patrně vrchol celé sezony a do zimní přestávky může jít v pozitivním naladění.

Abú Zabí Mercedesu zjevně vyhovovalo daleko více než Ferrari a Red Bullu, který ovšem byl již víceméně odepsaný, protože Renault nedodává nové díly. Motory proto nemohou generovat potřebný výkon.

Velká bitva se očekávala mezi Scuderií Toro Rosso a Renaultem o šesté místo v Poháru konstruktérů. Ta byla ale podle mě rozhodnuta už před víkendem. Toro Rosso na tom bylo velice špatně a Renault shodou náhod naopak hodně dobře. Hülkenberg navíc odjel perfektní velkou cenu. Skvrnou na kráse byl jen incident se Sergiem Pérezem, který si oprávněně stěžoval. Nico si opravdu zkrátil trať. Rezultovala z toho pro něj pětivteřinová penalizace, ale i z ní dokázal vytěžit. Jeho zásluhou Renault vydělal sto čtyřicet milionů korun.

Teď už se budeme těšit na příští sezonu. Doufejme, že bude lepší než ta právě uplynulá. Trošku mě ovšem děsí převaha Mercedesu. V jeho voze se už promítá avizovaná změna koncepce, je nakloněný víc na předek. A pokud hodlá pokračovat ve vývoji touhle rychlostí, mám obavu, aby se zase natrvalo neusadil na špici. Ale zima je dlouhá a nikdo během ní nespí…