Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren obsadil místo v radě F1

McLaren obsadil místo v radě F1

Bude více slyšet na nejvyšších místech

McLaren poprvé ve své historii obsadil místo v radě F1, kde dosud s vedením šampionátu sedávali pouze zástupci Ferrari a Mercedesu.

McLarenu bylo křeslo v radě nabídnuto již před rokem 2014, kdy se Bernie Ecclestone s týmy snažil dohodnout na podepsání nové Concordské dohody. Ron Dennis z neznámých důvodů tuto možnost nevyužil. Více než rok a půl po "převratu" v McLarenu si noví šéfové řekli, že bude dobré toto rozhodnutí změnit. Tým bude v radě zastupovat jeho výkonný předseda Šejk Muhammad ibn Isa Al Chalífa, jenž reprezentuje největšího akcionáře McLarenu, bahrajnský fond Mumtalakat.

"McLaren měl nárok na místo v radě už dlouho," prozradil Zak Brown, výkonný ředitel McLarenu. "Protože jsem nebyl jeho součástí, nevím, proč toho nevyužil. Ale čeká nás mnoho změn a názory na ně se různí. Cítíme, že můžeme pomoci při utváření budoucnosti, a proto chceme mít své místo u stolu. Proto jsme ho nyní obsadili. Šejk Muhammad je naším výkonným předsedou, mým šéfem a rozhodně správným člověkem na tento post, protože všechno ve F1 zná odpředu i odzadu. Jako každá rada, i tato má na starosti strategické směrování, dohled a realizaci velkých rozhodnutí. Jsou to takoví strážci F1."

Tato "rada F1" je ve skutečnosti správní radou firmy Formula One Topco, nově registrované britské společnosti, původně sídlící v Jersey jako Delta Topco. Za jedním stolem se setkávají lidé nominovaní starými i novými vlastníky F1 (CVC Capital Partners v rámci prodeje F1 obdržela i akcie Liberty Media). Z "Ecclestonovy éry" v radě zůstali boss CVC Donald McKenzie, bývalý předseda Peter Brabeck-Letmathe a také finanční šéf F1 a ředitelka právního oddělení. Z Liberty Media jsou tam Chase Carey a Ross Brawn, generální ředitel Liberty Media Greg Maffei a další dva zástupci americké společnosti. Ferrari zastupuje přímo jeho ředitel Sergio Marchionne, za Mercedes je tam jeho šéf financí Bodo Uebber.

Tři zástupci týmů si vzhledem k počtům nemohou nic vynutit, ale jejich názory budou slyšet hlasitěji než ostatních stájí.