Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ricciardo děkuje mechanikům

Ricciardo děkuje mechanikům

Red Bull: Jeden vítězství získal, druhý zahodil

Tak si to zopakujme! Daniel Ricciardo přišel o sobotní trénink kvůli poruše pohonné jednotky, kvůli její výměně pak téměř nestihl nastoupit do kvalifikace a s odřenýma ušima postoupil do Q2. Z jezdců Red Bullu, Ferrari a Mercedesu měl nejhorší startovní pozici. Po startu z horší strany trati si nijak nepolepšil a mohl být rád, že zůstal před vozy Renaultu. A pak vyhrál závod!

Šéf konkurenčního stříbrného týmu Toto Wolff nemluvil o štěstí, ale o správném rozhodnutí červeného býka absolvovat s oběma vozy další zastávku v boxech hned, když byl oznámen výjezd bezpečnostního vozu. Max Verstappen svou pozici Ricciardovi daroval, ale Australan si sám našel cestu před Kimiho Räikkönena, Lewise Hamiltona, Sebastiana Vettela a nakonec i před Valtteriho Bottase. Při tom posledním manévru se obzvlášť tajil dech.

"Někdy není nad čím přemýšlet, prostě to tam pošlete," popsal Ricciardo svůj náročný rozhodovací proces. "Neskutečně jsem se bavil. Samozřejmě, měli jsme měkké pneumatiky a věděl jsem, že v brzdných zónách si můžeme dovolit více než ostatní. Ne vždy dostanete i druhou šanci, takže když jsem uviděl příležitost, šel jsem po ní.

Bylo to těsné. Tvrdý, ale férový souboj. Myslel jsem, že ho vytlačím ven… Ne, žertuji! Věděl jsem, že tam bude dost místa a pneumatiky dobře držely na trati. Přinejhorším bych musel vyjet z trati a zkusil bych to znovu později."

Na stupních vítězů nezapomněl, že by tam nemohl být, kdyby mechanici v sobotu neodvedli špičkový výkon při nečekané výměně pohonné jednotky.

"Před 24 hodinami jsem si myslel, že asi budu muset startovat z posledního místa. Odměna pro celý tým přišla už v kvalifikaci, ale až toto je skutečně vrchol. Už jsem jim děkoval po kvalifikaci, ale toto je odměna za jejich práci."

Pozávodní fotografie. Úsměv jednoho z jezdců je podstatně širší.

Podstatně méně se týmu odměnil Verstappen. Z boxů se vrátil před Ricciarda i Räikkönena, ale nejprve mu nevyšel nepromyšlený manévr na Hamiltona a propadl se na šesté místo. Pak se snažil napodobit Ricciardův příklad a jeho čisté manévry, jenže v souboji s Vettelem nedobrzdil a vrazil do jeho vozu. Opět se propadl a ještě dostal i 10sekundový trest. Navzdory velké snaze v posledních kolech závodu bere pouze body za 5. místo. Vettel po závodě prozradil, že ani neměl v plánu s Verstappenem bojovat, protože na starých pneumatikách neměl šanci ubránit se. Helmut Marko řekl, že se Nizozemec sám připravil o vítězství.

"Max to přehnal, když se snažil předjet Vettela. Ano, byla to chyba, už se omluvil. To se v závodech stává. Jeho čas ještě přijde, jen to nesmí tak přehánět. Ví, o co dnes přišel. Vítězství bylo na dosah ruky a on ho zahodil," nechal se slyšet poradce Red Bullu pro motorsport.

Mladému Nizozemci ani nic jiného nezbylo, jen přiznat, že to tentokrát zbabral.

"Viděl jsem, že se trápí s pneumatikami a snažil jsem se do zatáček brzdit co nejpozději. Zablokoval jsem zadní kola a narazil do něj. Samozřejmě to byla moje chyba a nechtěl jsem, aby se to stalo. Teď se snadno říká, že jsem měl být trpělivý a zřejmě je to tak, ale už se stalo."

Způsob závodění ale měnit nebude.

"Po bitvě je každý generál. Nechci, aby se mi tohle stávalo, ale znamená to, že potřebuji chladnější hlavu? Tak to si nemyslím. Je velmi nešťastné, že se tohle stává. Potřebuji se na to detailně podívat a v dalších závodech být o to lepší."