Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kdo zůstane sedět na lavičce?

Kdo zůstane sedět na lavičce?

Náhradníci sezony 2023.

Kromě 20 vyvolených jezdců z celé planety, kteří jediní mají to štěstí závodit ve F1, máme každý rok k dispozici také seznam náhradníků. Ti mohou dostat šanci, jaká se uplynulý týden rýsovala Felipemu Drugovichovi, protože Lance Stroll si zlomil zápěstí. Stroll však tvrdí, že v jezdeckém simulátoru zatížil zápěstí stejně, jako bude zatěžováno během závodního víkendu a cítí se být připravený. Takže Drugovich pravděpodobně zůstane sedět na lavičce náhradníků.

Red Bull má dva týmy, Red Bull Racing a Scuderii AlphaTauri a na výplatní pásce až tři oficiální náhradníky. Liam Lawson (loni třetí ve F2), Zane Maloney a Dennis Hauger jsou mladí závodníci, na lavičce se mohou střídat podle toho, jak jim to jiné pracovní povinnosti dovolí. Sledovat při práci Maxe Verstappena se Sergiem Pérezem jistě berou jako součást vzdělávacího procesu. Můžeme Red Bull podezřívat, že pokud by opravdu bylo třeba nahradit některého ze čtyř jezdců a Daniel Ricciardo by byl poblíž, pustí do velké ceny raději jeho. Ricciardo je jinak třetím jezdcem Red Bull Racingu, má na starost hlavně PR akce a simulátor, ale RBR má také Rudyho van Burena specializovaného na simulátor.

Ferrari spoléhá na dobře známého a zkušeného Antonia Giovinazziho, jenž zůstává na lavičce již druhý rok v řadě. Také má k dispozici Roberta Švarcmana ze své jezdecké akademie.

Mercedes bude mít v garáži Micka Schumachera, který loni přišel o závodní sedačku týmu Haas.

Alpine po ztrátě Oscara Piastriho povýšilo na náhradníka Jacka Doohana, jenž bude vedle toho závodit ve F2.

McLaren si v minulých letech psal jako náhradníky jezdce, kteří byli náhradníky u Mercedesu, dodavatele motorů. Letos má oficiálně vlastního náhradníka, avšak Alex Palou bude nadále závodit v IndyCar, takže se s ním Mercedes podělí o Schumachera a Aston Martin o Drugovicha a Stoffela Vandoorna.

Drugovich Strollovi jistě nepřál až tak rychlé uzdravení. Foto: Aston Martin

Mladý a talentovaný Théo Pourchaire skončil loni druhý ve F2 a letos se pokusí získat titul. Plod jezdecké akademie Sauberu byl povýšen z testovacího na rezervního jezdce Alfy Romeo.

U Aston Martinu jsme již zmínili Drugovicha, úřadujícího šampiona F2, ale jako testovací a také rezervní jezdec je na jeho výplatní pásce i Stoffel Vandoorne.

Stáj Haas bude mít už čtvrtý rok v záloze Pietra Fittipaldiho, jenž za ní v roce 2020 odjel poslední dvě velké ceny sezony místo zraněného Romaina Grosjeana.

Williams zatím neoznámil jméno svého náhradníka. Když loni potřeboval záskok za Alexandra Albona, dostal svoji velkou šanci náhradník Mercedesu, Nyck de Vries. Nejspíše by se na svého dodavatele motorů obrátil i tento víkend a za volant by se tak dostal Schumacher.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes