Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč Ricciardo odešel do Renaultu?

Proč Ricciardo odešel do Renaultu?

Chtěl novou výzvu a obával se Verstappena, míní Horner

Christian Horner se v interview pro oficiální web F1 nevyhnul tématu nečekaného přestupu Daniela Ricciarda do Renaultu. Odchovanec Red Bullu, usměvavý Australan, kterému se v roce 2014 podařilo porazit na body Sebastiana Vettela, nesehnal místo u Mercedesu ani ve Ferrari a už i sám naznačoval, že pravděpodobně co nevidět podepíše smlouvu s Red Bullem. Ale minulý týden jako blesk z čistého nebe přišla zpráva, že se na dva roky zavázal týmu francouzské automobilky.

"Zavolal mi, aby mi oznámil: Odcházím do Renaultu. Odcházíš kam?, byla moje reakce. To má jako být nějaký žert před letní dovolenou? Ale rychle se ukázalo, že to myslí vážně. Takto se rozhodl a my musíme jeho rozhodnutí respektovat," řekl šéf týmu Red Bull.

"Renault je rostoucí tým, investuje se do něj. Řekl bych, že se Daniel rozhodl po dlouhém výletu do Ameriky. Řekl si, že potřebuje změnu. Hledáte za tím racionální příčiny. Nejsou žádné dobře viditelné, Ale Daniel jistě měl své důvody. Myslím, že jedním z nich je to, co pak řekl veřejnosti. Chce novou výzvu. Já si myslím, že zároveň viděl Maxův (Verstappenův) rozvoj, jeho rychlost, sílu a bál se, že bude muset hrát druhé housle. Ale my neděláme rozdíly v přístupu ke svým jezdcům a měli by stejný status. Pochopil bych, kdyby odešel do Ferrari nebo Mercedesu, ale tento krok je v této fázi jeho kariéry velmi riskantní.

Snažili jsme se ho přesvědčit, aby zůstal s námi, ale to máte jako s přemlouváním dívky. Velmi jsme se snažili, ale když srdce říká něco jiného… Dali jsme mu, co chtěl a o co si řekl, a přesto to nestačilo. Už jsme byli ochotni souhlasit i s jednoroční smlouvou, takže by mohl přijmout nabídku od Ferrari nebo Mercedesu, kdyby mu někdo od nich během příštích 12 měsíců zaklepal na dveře.

Nebylo to o penězích, postavení, závazku ani o délce smlouvy. Proto si myslím, že měl pocit, že v této fázi kariéry potřebuje něco změnit. Může to být skvělá volba, nebo taková, které bude později litovat."

Jeden ze tří špičkových týmů tak má pro příští rok zcela prázdnou závodní sedačku, kterou pravděpodobně zaplní jedním z dvojice mladších jezdců. Na seznamu má Carlose Sainze (který se ale s Verstappenem u Toro Rosso velmi nemusel) a Pierra Gaslyho (který ale v F1 ještě není ani rok).

A jaká cesta do Ameriky? Horner nejspíš mluvil o Road Trip USA, který dal vzniknout fantastickému videu, ale který zřejmě Ricciarda stál hodně sil a času v náročné části sezony před letní přestávkou.