Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo je jednou nohou zpět v Red Bullu

Ricciardo je jednou nohou zpět v Red Bullu

Může být jedním z jezdců týmu.

Když se mluvilo o týmech, které mohou dát Danielu Ricciardovi pozici třetího, náhradního nebo testovacího jezdce, mluvilo se o Ferrari, Mercedesu, McLarenu a Alpinu. Ne o Red Bullu, jelikož Red Bull má jezdců dost. Překvapivě, právě tam asi Australan zamíří. Zájem stáje potvrdil šéf týmu. Šéf programu Red Bullu ve F1, Helmut Marko, o tom už dokonce mluvil jako o hotové věci, ale jak se mu to občas stává, předbíhal události. Smlouva ještě nebyla podepsána.

Formule 1 začala v posledních letech klást na závodní jezdce ještě větší nároky. Už jen všechny ty marketingové povinnosti jsou velká věc. A náš tým je ještě extra aktivní, pořádáme spoustu předváděcích jízd a jiných akcí,“ vysvětlil Christian Horner, v čem by spočíval hlavní přínos stále ještě oblíbeného Ricciarda. „Samozřejmě by s námi byl i na některých velkých cenách, detaily se vyjasní v kontraktu.

Ricciardo by se tak vrátil do svého starého týmu, ale jak Horner řekl, bez naděje na závodní sedačku v roce 2024. Red Bull má nejen dlouhou smlouvu s Verstappenem, ale také dvouletou smlouvu se Sergiem Pérezem, který bude dnes bojovat o konečné druhé místo v šampionátu. A nikdo prý nemyslí na jeho předčasný odchod. Nějaké třenice s Verstappenem mohou být, ale ke kolizím z dob dvojice Verstappen/Ricciardo to má daleko. Kromě toho, po posledních dvou sezonách je Ricciardo příliš rizikovým zbožím pro top tým.

Přestože u Red Bullu bude pouze jedním z testovacích jezdců a těší se na něj hlavně marketingové oddělení (a nejspíše i osazenstvo simulátoru), dal Ricciardo přednost této práci před nabídkou šéfa Haasu rokovat o závodní sedačce.

Poslední roky mě hodně unavily. Všechno to negativní mi odčerpávalo síly a po letní přestávce jsem už měl vlastně jasno v tom, že si potřebuji od závodění ve F1 na rok odpočinout. A když už je tomu tak, tak nejlepším plánem B je najít si nějakou práci u špičkového týmu. Ale ještě to nemám podepsané, proto ještě nic neoznamuji, ačkoli to už vypadá hodně pravděpodobně.

Po roční pauze snad opět uvidíme celý chrup usměvavého Australana, jak jsme byli zvyklí. Foto: McLaren

Ricciardo získal hvězdný status v roce 2014, kdy v týmu Red Bull zazářil vedle zklamaného Sebastiana Vettela, který poté odešel do Ferrari a Australanovi přenechal roli lídra týmu. Příští rok nebude na startovním roštu ani jeden z nich, ovšem Vettel odchází zcela dobrovolně a je mu líto, že kamarádova kariéra ztratila směr.

Letos mi několikrát zazvonil telefon a na druhém konci byl on,“ řekl Ricciardo o Vettelovi. „Prostě se mnou jen tak mluvil jako přítel. Je hezké, že ukázal starost, zajímal se. To je to, co přátelé dělají. Je důležité mít takové přátele. A mezi závodníky velkých cen je to vzácnost.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren