Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Nový vůz čeká debut na silničním okruhu

Nový vůz čeká debut na silničním okruhu

Honda Indy Grand Prix of Alabama – před závodem

Čtvrtým závodem pokračuje tento víkend šampionát IndyCar Series. Piloti tentokrát zavítají na 3,8 km dlouhý silniční okruh Barber Motorsports Park v Alabamě. Pro nový aerokit, který italská Dallara pro IndyCar před letošní sezonou připravila, to bude premiéra na dalším typu trati. Zatím se představil na dvou městských okruzích a krátkém oválu.

Okruh v Alabamě si ale piloti už v novém voze vyzkoušeli. Absolvovali zde na konci března oficiální test. Ten nejlépe vyšel pilotům týmu Penske. Loňský vítěz Josef Newgarden byl nejrychlejší, druhý skončil Power a třetí čas zajel Hélio Castroneves. Toho ale o víkendu v Alabamě neuvidíme. Castroneves už závodí ve vytrvalostních závodech, protože jej ale čekají v květnu oba závody v Indianapolisu, v rámci příprav na velkou cenu absolvoval i testy v Alabamě.

Stáj Rogera Penskeho ale zažívá vlažný vstup do sezony. Loňský šampion Newgarden sice zvítězil ve Phoenixu, jinak si ale připsal dvě sedmá místa. Power skončil poprvé na stupních vítězů až v Long Beach, kde byl druhý, a v šampionátu mu patří až 8. příčka. Ještě hůře je na tom předloňský šampion Pagenaud, jehož osobním maximem je zatím 10. místo z Phoenixu.

V Alabamě bude Penskeho trio ale opět patřit mezi největší favority. Pro loňského šampiona Newgardena je trať postavená v roce 2003 speciálním místem. Právě tady v roce 2015 poprvé v kariéře zvítězil a slavil i vloni. Dvojnásobným vítězem je i Power, jednou v Alabamě slavil Pagenaud.

„Barber je jedna z tratí, kam se vždy těším. Nejen proto, že jsem tu vyhrál, ale protože to je super okruh a je jen pár hodin od místa, kde jsem vyrostl (Nashville v Tennessee). Proto to bylo ještě více speciální, když jsem tu vyhrál. Bude to zajímavé, protože to bude poprvé, co s novým autem závodíme na silničním okruhu. Myslím, že to bude vzrušující závod pro skvělé fanoušky na okruhu i doma u televize,“ věří obhájce titulu Newgarden.

Okruh, který navrhl jihoafrický architekt Alan Wilson, manžel bývalé závodnice formule 1 Desiré Wilsonové, hostí závody IndyCar od roku 2010. Trať se od ostatních okruhů odlišuje tím, že nemá montované tribuny. Fanoušci sledují závod z náspů a ze svahů. Přesto ale závod každý rok přiláká slušnou diváckou návštěvu a fanoušci vždy vytvoří výbornou atmosféru.

Paradoxně nejúspěšnějším jezdcem IndyCar v Alabamě je pilot, který na této trati nikdy nevyhrál. Z osmi předešlých závodů dojel Scott Dixon pětkrát na druhé příčce a dvakrát byl třetí. Na stupních vítězů chyběl jen předloni.

„Barber je pro nás dobrá trať, byť jsme tu ještě nevyhráli. Myslím, že jsem byl skoro pokaždé na stupních vítězů. Je to skvělý závod a můžete vidět, jak majitelé dělají skvělou práci. Návštěvnost se tu každý rok zvyšuje. Doufám, že letos to bude náš rok,“ je přesvědčen Dixon.

Do kokpitu vozu Juncos Racingu se tento víkend vrací Rakušan René Binder, který absolvoval úvodní závod sezony, pak sedačku přepustil úřadujícímu šampionovi Indy Lights Kylu Kaiserovi. Oproti závodu v Long Beach bude startovní pole o jeden vůz chudší, v Alabamě nestartuje tým Meyer Shank Racing a Jack Harvey.

 

Barber Motorsports Park
Délka okruhu: 2,38 míle (3,83 km), 17 zatáček
Délka závodu: 90 kol, 214 mil
První závod: 2010
Rekord okruhu: Sébastien Bourdais (KVSH Racing) – 1:06,6001 v roce 2016
Loňský vítěz: Josef Newgarden (Team Penske)
Loňské pole position: Will Power (Team Penske) – 1:06,9614

Časový harmonogram (SELČ)
Pátek 20. dubna
18:15 – 19:00 – 1. trénink
21:50 – 22:50 – 2. trénink

Sobota 21. dubna
17:50 – 18:35 – 3. trénink
22:05 – 23:20 – kvalifikace

Neděle 22. dubna
21:30 – start závodu Honda Indy Grand Prix of Alabama