Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Räikkönen v zimě hubnul

Räikkönen v zimě hubnul

Ferrari potěšil ztrátou více než tří kilogramů

Pamatujete si, jak Kimi Räikkönen s nevolí přijal "divnou pochvalu" od Maurizia Arrivabeneho? Šéf Scuderie Ferrari minulý měsíc Fina pochválil, že je teď ve skvělé fyzické kondici.

"Podle čeho lidé hodnotí fyzičku? Podle pohledové analýzy?" zareagoval Räikkönen. "Podle mě je to dost pochybný způsob zjišťování fyzické kondice. V poslední době jsem neabsolvoval moc fyzických testů a ani jeden, o kterém by tým věděl. Nechápu tyhle řeči, vždyť s kondičkou nikdy nebyl problém."

Ale tak se zdá, že nyní už víme, v jakých jednotkách Arrivabene měřil kondičku 38letého jezdce. V kilogramech! Hmotnost jezdce je totiž něco, o čem má tým výborný přehled, protože jeho hmotnost se připočítává v hmotnosti vozu a od výsledku závisí, kolika závažími může vylepšit rozložení hmotnosti vozu.

"Tento rok byla zimní příprava o snižování Kimiho hmotnosti," prozradil Räikkönenův fyzioterapeut, Mark Arnall. "V zimě jsem Kimiho zbavil 3.2 kilogramu, teď má pouze 70 kilo. Pokud chcete, aby vůz lépe zatáčel, potřebujete přesunout hmotnost dopředu. Pokud chcete více přilnavosti zadních kol (při akceleraci ze zatáček), potřebujete ji posunout dozadu. Jenže to nejde, pokud je jezdec příliš těžký."

Připomeňme, že v pravidlech F1 pro rok 2019 je už změna, která oddělí hmotnost jezdce od hmotnosti vozu tím, že jezdcům lehčím než 80 kg se budou přidávat závaží do blízkosti kokpitu, aby v této oblasti vozu tak nebo tak bylo 80 kg, s kterými budou počítat všichni inženýři všech týmů.