Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Aston Martin věří, že by mohl nahradit Ferrari

Aston Martin věří, že by mohl nahradit Ferrari

Stejné zaměření, stejní zákazníci…

Mohl by Aston Martin od roku 2021 zaujmout místo Ferrari? Ambiciózní ředitel poměrně malého britského výrobce luxusních sportovních automobilů Andy Palmer si to dokáže představit. Nebo si alespoň dokáže představit, že by F1 tím pohrozila Ferrari, které stále vyhrožuje odchodem, pokud se mu nová pravidla nebudou líbit.

Ross Brawn, ředitel sportovních záležitostí F1, navrhuje odebrat z hybridních pohonných jednotek celou část rekuperující teplo z výfukového potrubí, zásadně omezit volnost ve vývoji turba a celkově nastavit pravidla tak, aby do F1 přišli noví výrobci motorů. Ferrari naopak prosazuje šetření prostřednictvím rozpočtového stropu na vozy, ale vývoj motorů chce mít volný, což znamená drahý.

"Liberty by očividně chtěla zavést nové motory, protože chce dát F1 správný směr," řekl Andy Palmer. "Už zavedené týmy nechtějí velké změny a za starých časů by jistě zvítězily. Sílu ukázaly, když nechaly Red Bull na holičkách (v roce 2015, kdy hrozilo, že mu nikdo nebude ochoten dodávat aktuální verzi svých motorů). Ale teď proti nim sedí někdo, kdo říká, že při navrhovaných pravidlech by mohl mít zájem dodávat svůj motor.

Najednou je tu alternativa. Nyní, když Ferrari hrozí odchodem z F1, Liberty může říci: Dobře, Aston a Ferrari jsou, v jistém smyslu, ze stejného prostředí, jsou tady pro stejné zákazníky, tak pokud Ferrari chce odejít, tak ať si jde."