Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Příští motor vozů IndyCar bude o 100 koní silnější

Příští motor vozů IndyCar bude o 100 koní silnější

Série představila v Indianapolisu nová pravidla

Vozy IndyCar by měl od roku 2021 pohánět nový motor. Hrubý náznak jeho specifikace představila v sobotu IndyCar v Indianapolisu. Stávající agregát používá americká série od roku 2012. Motory pro týmy dodávají japonská Honda a americký Chevrolet.

Od roku 2021 budou motory v IndyCar 2,4litrové šestiválce s twin-turbem, které by měly mít výkon minimálně o 100 koňských sil větší než současné 2,2litrové agregáty. Při použití systému push-to-pass, tedy dočasného navýšení výkonu za účelem usnadnění předjíždění (nebo jeho zabránění), mají mít nové motory výkon přesahující 900 koňských sil.

Otáčky budou omezeny na 12 tisíc. Motor chce americká série používat nejméně šest let, tedy minimálně do konce sezony 2026. Testy na dráze začnou v průběhu roku 2020.

„Naši jezdci žádali více koňských sil a díky tvrdé práci Chevroletu, Hondy a naší skupiny, která má na starosti motory, je dostanou,“ řekl sportovní ředitel IndyCar Jay Frye.

„2,4litrové twin-turbo šestiválce, které budou zavedeny od sezony 2021, nám nadále umožní předvést technologie, které zařazujeme i do našich sériových motorů,,“ uvedl viceprezident Chevroletu pro závodní vozy a motorsport Jim Campbell.

„Nové motory IndyCar by měly být pro fanoušky velmi vzrušující a budou zajímavou výzvou pro Honda Performance Development,“ prohlásil prezident závodní divize Hondy Art St. Cyr. „Ačkoliv celková architektura motoru zůstává podobná současnému agregátu, větší objem přináší mnoho výzev, včetně zvýšení výkonu, které by mělo potěšit všechny fanoušky motorsportu. Ale také to umožní našim designérům a inženýrům další významný vývoj, což je výzva, kterou u Hondy vítáme,“ dodal St. Cyr.

Podle Frye série novou podobu motorů konzultovala i s dalšími potencionálními dodavateli pohonných jednotek. „Mluvili jsme s mnoha lidmi a ptali jsme se jich na jejich názory. Všichni řekli, že to je relevantní platforma pro to, co oni dělají. Žádné oznámení dalšího dodavatele zatím není na spadnutí, ale cítím, že jsme na dobré cestě,“ dodal Frye.