Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Frank Williams měl žezlo přenechat synovi

Frank Williams měl žezlo přenechat synovi

Mimořádně tvrdá kritika z úst posledního šampiona týmu

Williams zažívá těžké časy na samém chvostu výsledkových tabulek. Je jasné, že za těchto okolností se druhý nejstarší britský tým na domácí velkou cenu vůbec netěšil. Výsledek, bohužel, naplnil očekávání. Sergej Sirotkin byl poslední v cíli, Lance Stroll ani nedojel. Zastupující šéfka Claire Williamsová opět pouze konstatovala, že tým vedený od roku 1977 její rodinou teď hodně trpí.

"Pro mě osobně je to velmi těžké. Láme mi to srdce a drásá duši," řekla maminka ani ne ročního chlapečka, vnuka Franka Williamse. "Tento tým z větší části patří mé rodině a je tomu tak už čtyři desetiletí. Naše rodina kvůli němu hodně obětovala, ale byla i fantasticky odměněna. Je velkým privilegiem být rodinou spojenou s tímto úžasným sportem."

Jejím nejtvrdším a nejneomalenějším kritikem je již dlouho Jacques Villeneuve. Ten jako "expert na F1" kritizuje kdekoho, ale nejvíce je slyšet, když mluví o tomto týmu, jelikož je již přes 20 let posledním mistrem světa, který svůj titul získal ve voze Williamsu. Tehdy mu ještě nekompromisně vládli Frank Williams a Patrick Head (spoluzakladatel a dlouholetý technický ředitel). Villeneuve zpochybňuje správnost jednoho z nejdůležitějších a asi i nejtěžších Williamsových rozhodnutí - předat žezlo své dceři.

"Tento tým je mrtvý. Neexistuje tam nic takového, jako je management. Před pár lety se rozhodovalo, zda se do čela postaví dědička nebo dědic. Tehdy to namísto Jonathana dostala Claire a byla to velká chyba. Očividně, vždyť se stačí podívat, jak je na tom tým dnes. Když to poděláte, tak si to musíte přiznat. Netuším, jak by se mohli opět zvednout. Když máte dva nezkušené jezdce, tak to samozřejmě nepomáhá. Ne týmu v takové situaci," řekl mistr světa z roku 1997.

 


Frank Williams jako šéf svého vlastního týmu oslavoval zisk devíti pohárů konstruktérů a sedmi mistrovských titulů získaných jeho jezdci. Claire Williamsová po škole dostala vedoucí funkci v tiskovém středisku okruhu Silverstone a k týmu svého otce se přidala v roce 2002 jako šéfka komunikace. Až v roce 2011 postoupila na ředitelku marketingu a komunikace. V té době jejímu otci přestávalo sloužit zdraví a ona jen o pár měsíců později usedla do představenstva společnosti vlastnící tým jako reprezentant rodiny Williamsových. Na počátku roku 2013 dostala funkci zástupkyně šéfa týmu, ale s Williamsovým odchodem do pozadí se z ní stala fakticky šéfka, ačkoli oficiálně stojí v čele stále zakladatel stáje.

Williams má také dva syny. Villeneuvem zmíněný Jonathan je šéfem Williams Heritage, která se od roku 2014 stará o sbírku historických vozů tohoto týmu. Jinak se o nich ale moc nemluví.

"Neslyšeli jsme téměř nic od Jonathana Williamse, Frankova nejstaršího syna. Důvody jsou zřejmé, hlavně jeho zklamání z toho, že klíče od krámu nedostal on. Ale Frankova víra v Claire je jednou z nejpozitivnějších součástí jeho odkazu a také jedním z nejdojemnějších témat tohoto snímku," napsala filmová sekce webstránky The Telegraph v recenzi dokumentu Williams, jenž se v britských kinech objevil v roce 2017.