Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams, to už není závodní tým

Williams, to už není závodní tým

Peníze až na prvním místě?

Ve F1 již není kvůli závodění, ale kvůli penězům, tvrdí Jacques Villeneuve o týmu, s nímž v roce 1997 získal titul mistra světa. Je třeba říci, že je to dosud poslední titul i pro Williams.

Od té doby uplynulo více než 20 let, doba se změnila a spolu s ní i vlastnická struktura týmu, který má část akcií kótovaných na frankfurtské burze a část u amerického podnikatele Brada Hollingera. Majoritní balík stále drží Frank Williams, který už ale otěže týmu přenechal své dceři. Loni poslední tým šampionátu vygeneroval ze 131milionového obratu zisk 16 milionů liber, což neuniklo pozornosti exmistra světa.

"Je to společnost s akciemi obchodovanými na burze a na konci každého roku se někdo musí postavit před akcionáře. Jediné, co ti od nich chtějí, je zisk. Povedlo se, takže jsou vlastně v pohodě. Jenže pokud tato společnost v roce 2018 vytvořila zisk 16 milionů, tak jen proto, že se šetřilo na závodním týmu. Vedení už nemyslí na výhry, potřebuje pouze uspokojit akcionáře. Na ničem jiném nezáleží," nešetřil kritikou Villeneuve.

Cena akcií obchodovaných na burze se letos navzdory slabým výsledkům ustálila na 15 eurech. Na stejné úrovni byla i během celé, po sportovní stránce podstatně úspěšnější, sezony 2015. V roce 2011 ale byly tyto akcie emitovány za 24 eur.