Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren má svůj plán

McLaren má svůj plán

Keye bude mít, otázkou je, kdy

Joe Saward na svém blogu zmínil, že Matt Morris opouští post konstrukčního ředitele McLarenu, protože má hluboké osobní neshody s Jamesem Keyem. Dva velké technické mozky se v minulosti potkaly u Sauberu a nebylo to vůbec harmonické soužití. Morris pak v roce 2013 přestoupil do McLarenu. Key přijal nabídku na technického ředitele Toro Rosso. Sauber se jen o rok později propadl až na dno výsledkových listin a poprvé ve své historii nezískal ani bod.

O to více je ale nyní McLaren v nezáviděníhodné situaci. V jeho továrně bude v následujících měsících dostávat tvar vůz pro příští sezonu a tým nemá konstrukčního ani technického ředitele. Key by měl obsadit místo technického ředitele, jenže má smlouvu s Toro Rosso. Red Bullu se vůbec nelíbí myšlenka, že se spolu s ním dostanou k McLarenu i detaily o aktuálních projektech společnosti Red Bull Technology, která podporuje oba sesterské týmy.

Šéf McLarenu Zak Brown tvrdí, že má plán, jak Keye dostat do týmu, ale zároveň naznačil smíření se skutečností, že to nějaký čas potrvá.

"Najali jsme Jamese Keye, bude naším technickým ředitelem. Nemáme dosud datum nástupu," ozřejmil Brown. "Má platnou smlouvu s Toro Rosso a my samozřejmě respektujeme tuto situaci. Toro Rosso a Red Bull přirozeně zarmoutilo, že přijdou o tak talentovaného člověka, jakým Key je. Řekl bych, že v padoku má pověst jednoho z nejlepších technických ředitelů, takže jsme nadšení, že se k nám připojí."

Přirozeně se mluví o tom, že McLaren hledá vhodnou formu odškodného, ​​které by obětoval výměnou za Keyův předčasný přestup.

"Ve světě F1 jsou vždy nějaký způsob a šance změnit situaci, s tím se od začátku počítalo. Máme plán. Samozřejmě jsme seznámeni s jeho současnou smluvní situací a jsme připraveni na to, že se jí bude třeba přizpůsobit.

Jak již bylo zmíněno, najali jsme pár lidí, diskutujeme s dalšími, ještě jsme neskončili. Neskončili jsme se získáváním talentovaných lidí ani s úpravovami řídicí struktury. Máme dobrou představu o tom, jak by to mělo vypadat, ale to není věc, o které chceme mluvit na veřejnosti. Hodláme se soustředit a zaměřit na plnění cílů."