Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Michelin o F1 nemá zájem

Michelin o F1 nemá zájem

Pirelli má prý konkurenci z Koreje

Michelin, jako jeden z tradičních výrobců pneumatik pro F1, se rozhodl nezapojit do výběrového řízení na dodavatele pneumatik pro sezony 2020 až 2023. Oficiálně oznámil, že má dvě velké výhrady.

Prvním problémem je, že vybraný dodavatel musí vyvinout 13palcové pneumatiky speciálně pro sezonu 2020 a současnou generaci vozů, až pak se může pustit do 18palcových pro rok 2021 a nové monoposty. Toto by bylo jednak ekonomicky nevýhodné a jednak je společnost odhodlána už nikdy nevyvinout pro sport 13palcové pneumatiky. Pro sportovní automobily se vyrábějí velké a štíhlé pneumatiky, jaké Michelin připravuje pro WEC, WRC i formuli E. V portfoliu má i MotoGP, pro které jako monopolní dodavatel připravil hned několik typů pneumatik z odlišných směsí. Malé pneumatiky nesedí do jeho marketingové strategie.

I druhá výhrada je marketingová a váže se na jeho výrobky pro silniční provoz. F1 chce zůstat u poměrně rychle degradujících pneumatik. Dokonce rychleji degradujících než současné gumy Pirelli. Cílem je opět závodit s nejméně dvěma zastávkami v boxech.

"To je druhá věc, se kterou máme problém," oznámil Pascal Couasnon, sportovní ředitel Michelinu. "Investovat technické zdroje a peníze do něčeho, co není vhodné pro řidiče zítřka? My chceme pracovat na věcech, které jezdci umožní předvést jeho talent a závodit. Nevěříme, že pneumatiky, které se velmi rychle opotřebují, aby pomohly strategiím, jsou správnou cestou."

Prezident FIA Jean Todt řekl, že o nezájmu Michelinu se dozvěděl už v průběhu srpna, ale přesto má na stole nabídky od minimálně dvou zájemců. Pirelli potvrdilo, že jedna z nabídek je jeho a doufá, že po osmi letech ve F1 nebude vyhodnoceno jako nevyhovující ucházeč a bude dále jednat s Liberty Media.

Podle informací Autosportu by druhá nabídka měla být od korejského výrobce Hankook, jenž dodává pneumatiky do F3 a DTM.