Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton hodně riskoval, aby závod vyhrál

Hamilton hodně riskoval, aby závod vyhrál

Mercedes: Pátý Pohár konstruktérů

Tým Mercedes-AMG Petronas Motorsport získal popáté za sebou Pohár konstruktérů. Dostal se na páté místo historického žebříčku za Ferrari, Williams, McLaren a Lotus. Završil tím další výjimečně úspěšnou sezonu.

Lewis Hamilton (1. místo) vybojoval 72. vítězství, i když tentokrát mu spíš spadlo do klína. Je to jeho desátý triumf v sezoně a druhý na okruhu v Interlagosu. Pro Brita je to zároveň 50. vyhraná velká cena v hybridní éře. Znamená to, že vyhrál víc než polovinu z 99 závodů od roku 2014.

Kdybych měl dnes v Mercedesu skončit, navždycky bych si pamatoval dnešní den a to, že jsem byl jeho součástí. Je to prima pocit. Je to bez přehánění vyrovnaný ročník a všichni členové stáje usilovně dřeli, víc než kdy dřív. A také jsme víc než kdy předtím semknutí – což by se nemuselo očekávat, když jsme slavili úspěchy už v předchozích letech a snadno jsme to mohli podělat. Kluci prostě pořád zvyšují laťku,“ říkal po závodě Lewis Hamilton.

Dnešní závod pro mě byl těžký, ale chtěl jsem ho vyhrát pro tým. Má to velký lavinovitý účinek; každý jednotlivec ve stáji teď může jít do posledního závodu a zimní přestávky s vědomím, že se podílel na vybojování mistrovského titulu a stal se legendou. Za usilovnou práci všech jsem nesmírně vděčný – jak tady na okruhu, tak doma v továrnách, v Petronasu a u všech našich partnerů. Jsem vděčný, že mohu být členem téhle stáje.

Oslava týmu Mercedes po VC Brazílie

 

Vlastně jsem trochu nervózní z představy, jak zase navštívím továrny a uslyším ten pokřik. Myslím, že tam bude neuvěřitelná atmosféra. Nepočítal jsem, že dnes budou red bully tak silné. Čekal jsem, že budou mít podobnou rychlost jako my, jenomže byly o něco rychlejší. V první fázi závodu jsme se potýkali s pneumatikami, kdežto Red Bull se s nimi dokázal vypořádat líp. V druhé fázi jsem jel na středně tvrdých gumách a měl problém s motorem. Proto jsem se jen snažil dojet s autem do cíle.

Max mě předjel, což bylo kruté, ale pak měl potíže a najednou jsem se ocitl zpět v čele. Inženýrům jsem vysílačkou řekl, že to nechci vzdát, a chtěl po nich radu, co mám dělat. Na konci jsem na to šlapal a hodně riskoval, abych auto přivezl do cíle a vyhrál. Je to vrchol, ale rovnou chci říct, že hodlám na vítězné vlně setrvat a příště si vítězství zopakovat.“

Valtteri Bottas (vlevo) a Lewis Hamilton si po závodě vzájemně blahopřáli k zisku Poháru konstruktérů

Valtteri Bottas (5. místo) zajel nejrychlejší kolo závodu. Bylo už desáté v jeho kariéře a vyrovnal se tím mistrům světa Grahamu Hillovi nebo Mariovi Andrettimu. Na trati však neodolal tlaku Ricciarda a Vettela. Proto se ve svém hodnocení zaměřil spíš na obecné poděkování týmu:

Jsem moc šťastný a hrdý, že jsem členem tohoto týmu. Zásluhu na tom má úsilí každého jednotlivce jak v továrnách v Brackley a Brixworthu, tak tady na závodní dráze. Náš titul si zaslouží všichni do jednoho! Obvykle se v záři reflektorů ocitá pořád jenom pár jedinců, ale náš tým v sobě skrývá mnoho neviditelných hrdinů. Díky vám všem! Všechno jsme to zvládli navzdory obrovskému tlaku, omezili chyby na minimum a udělali hodně práce na vývoji vozu. Všem moc blahopřeju.

Dnešní závod byl trochu ošidný; ze začátku všechno vycházelo podle plánu a usadili jsme se v čele. Potom to už bylo těžší. V první fázi mě sužovalo přehřívání pneumatik a v druhé mě zase trápilo puchýřování středně tvrdých gum. Kvůli tomu jsem musel zastavit v boxech podruhé.