Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká trojka se shodla na rozpočtovém stropě

Velká trojka se shodla na rozpočtovém stropě

Dobrá nebo špatná zpráva?

Red Bull ústy Helmuta Marka prozradil, že s Ferrari a Mercedesem již sjednotil svou představu o rozpočtovém stropu. Dobrá nebo špatná zpráva? Jistě špatná pro ty, kteří rozpočtovému stropu nevěří a možná i pro ty, kteří by si ho představovali relativně nízký. A nízký by v poměrech F1 byl i strop o výši 100 milionů eur. Můžeme si být jisti, že velká trojka si představuje alespoň dvojnásobek a také Marko přiznává, že ostatní týmy jsou vůči jejich představě "kritické".

"Ještě nejsme ani blízko dohodě. Co se čísel týče, v podstatě se shodneme s Ferrari a Mercedesem, ale ostatní týmy stále zůstávají velmi kritické," řekl Marko v rozhovoru pro Auto Bild a pokračoval kritikou samotné snahy o zavedení rozpočtového stropu, jenž má velké a menší týmy F1 dostat reálně do jedné ligy, zatímco v současnosti jsou rovnocennými soupeři pouze papírově.

"Ještě potřebujeme probrat, která oddělení závodního týmu budou pod strop patřit a která ne. Nic ještě není jasné a s kontrolováním dodržování to bude složité. Jak někdo zjistí, zda tento počítač dělá výpočty pro automobilku nebo pro její tým ve F1?" nadhodil Marko.

Připomeňme, že pod strop téměř jistě nebudou patřit marketingové oddělení, platy jezdců a ani motory. Red Bull donedávna trval na tom, že pokud bude omezován vývoj vozů, měl by se kontrolovat také u motorů. I u nich se měl stanovit rozpočtový strop a omezit hodiny na dynamometru podobně jako v aerodynamickém tunelu. Jenže jako partner Hondy asi změnil postoj. Pokud je to pravda a tři velké týmy budou táhnout za jeden provaz, tak Liberty Media to bude mít moc těžké.