Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mexická vláda ukončí podporu velké ceny

Mexická vláda ukončí podporu velké ceny

Letošní závod může být posledním

Velká cena Mexika se v roce 2015 vrátila do kalendáře F1 po 22 let dlouhé absenci. Letošní závod může ovšem být posledním.

Závod se přitom každý rok těší výborné návštěvnosti a loni přivítal druhý nejvyšší počet diváků. Více jich hostily pouze tribuny Silverstone. VC Mexika ale přesto dotovala mexická vláda, která v tom již nehodlá pokračovat. Letos vyprší platnost kontraktu a na plnění případného dalšího bude muset pořadatelská společnost najít peníze jinde, nebo vyjednat u majitelů F1 slevu. Vláda přesouvá finance, údajně 400 milionů pesos (21 milionů dolarů, 470 milionů korun), do budování železnice, která má propojit velká města jihovýchodu země.

"V roce 2020 již federální vláda neposkytne tyto zdroje, jelikož většinu z nich vyčlenila na Mayskou turistickou železnici," potvrdila Claudia Sheinbaumová, primátorka Mexico City.

Obrat o stoosmdesát stupňů přišel po volbách. Vládnoucí strana, která stála za návratem F1 do Mexika, utrpěla těžkou porážku a kormidla se po ní chopila jiná, slibující, jak to tak bývá, vyčištění Augiášova chléva. Bylo naznačeno, že sjednání smlouvy s Berniem Ecclestonem bylo výsledkem korupce a zbytečným vyhazováním peněz na luxusní podívanou v zemi, která potřebuje řešit velké ekonomické problémy.

Kromě Okruhu bratří Rodríguezů nemají smlouvy na rok 2020 ani Monza, Silverstone, Hockenheimring a Barcelona-Catalunya.