Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Williams navýšil počet odjetých kilometrů

Williams navýšil počet odjetých kilometrů

Natáčel spolu s McLarenem a Racing Pointem

Williams včera v Barceloně využil tzv. filmovací den a mírně navýšil své konto, do něhož se v zimě nepočítají nasbírané body, ale kilometry.

Filmovací den je výjimkou z obecného zákazu soukromých testů s aktuálními vozy. Důvodem je, že týmy potřebují prostor na natočení materiálů pro vlastní prezentaci i sponzory. K tomu jsou potřeba i velmi pomalé jízdy, navíc s kamerami nebo s doprovodnými vozidly, a to prostě nejde během společných testů. Aby se filmovací den "zneužíval" na testování co nejméně, vůz musí mít obuty speciální (prezentační) pneumatiky Pirelli a nesmí absolvovat více než 100 kilometrů.

Pokud je tým s prací hotov včas, využije filmovací den k ověření základní funkčnosti vozu a pohonné jednotky, součinnosti hardwaru a softwaru, což by jinak dělal dopoledne prvního testovacího dne. Po první sérii testů už tento čas na trati není tak dobře využitelný, ale tým, který toho zatím moc neodjel, musí být rád i za to málo. Williams vynechal dva a půl z dosavadních čtyř testovacích dní a na kontě má celkem 88 kol, zatímco takový Mercedes jich odjel 610.

Tým z Grove tedy zůstal přes víkend v Barceloně a včera měl svůj filmovací den, ačkoli na okruhu nebyl sám. Liberty Media poprvé uspořádala společný filmovací den, kterého se zúčastnily i týmy McLaren a Racing Point, které také nenatáčely před testováním.