Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Budeme přistávat na Niki Lauda International Airport?

Budeme přistávat na Niki Lauda International Airport?

Rakouský exministr navrhuje přejmenovat vídeňské letiště

Prakticky ihned po skonu Nikiho Laudy se začaly objevovat nápady, jak jeho památku zvěčnit. Návrhy směřovaly vesměs do sféry automobilových závodů, tedy toho, čím trojnásobný mistr světa F1 prakticky až do svých posledních dní žil.

Někdo kupříkladu prosazuje přejmenování Red Bull Ringu na Niki Lauda Ring, což půjde asi těžko. Reálnější jsou ideje, týkající se vytvoření různých cen či nadací, zaštítěných jeho jménem. Na sociálních sítích se dokonce zjevila myšlenka na zrod školní formule Lauda.

Ovšem nad vším ční vyjádření exministra dopravy Norberta Hofera. „Niki Lauda by si to zasloužil a pro vídeňské letiště by bylo velkou ctí, kdyby neslo jméno tak významné osobnosti,“ svěřil se zpravodajskému webu heute.at. Sám to ale asi neprosadí, protože před pár dny odstoupil z funkce v souvislosti s aférou ministerského předsedy Heinze-Christiana Stracheho. 

Tady se možná jednou objeví jméno Nikiho Laudy

Samotné vedení letiště ve Vídni-Schwechatu, mezinárodně známého jako Vienna International Airport, se k věci odmítlo vyjádřit.

Určitou logiku v sobě Hoferův návrh má, protože Lauda byl dlouhá léta činný i v oblasti letecké dopravy. Rakušané jsou ale v tomto ohledu dost konzervativní. Zatím zasvětili jen salcburský vzdušný přístav, a to pochopitelně Mozartovi. Naopak ve Štýrském Hradci několikrát po sobě ztroskotali fanouškové zpěváka Uda Jürgense.