Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Poslední setkání byl šok

Poslední setkání byl šok

Hamilton vzpomíná na Laudu

K nejsmutnějším letošním dnům pro formuli 1 patřil 20. květen, kdy se s ní navždy rozloučil trojnásobný mistr světa Niki Lauda.

Lewis Hamilton si k němu během svého působení v Mercedesu vybudoval velmi úzký vztah. Proto bylo pro něj mimořádně zarmucující sledovat, jak neodvratně se blíží konec jeho přítele a učitele. „Vidět ho v tomto stavu bylo zdrcující. Navzájem jsme si posílali videa. Prožil jsem s ním největší krizi i chvíle, kdy se zdálo, že se vše v dobré obrací. Když mohl usednout do pojízdného křesla, opět ve mně vzplála naděje. Jenže potom nastal další zvrat,“ uvedl.

Někdy v té době Hamilton Laudu ještě jednou navštívil: „Byl to šok. Ležel na lůžku, napojený na přístroje. Moje teta zemřela na rakovinu, takže něco podobného jsem už zažil. Jenže tohle tě hluboce zasáhne pokaždé. Uvědomil jsem si, že se setkáváme nejspíše naposledy. Jeho nezlomný bojový duch vyprchával, ale to bylo pochopitelné.“ 

Schází nám všem...

Ani půl roku po této události se jizvy na duši nezacelily. „Strašně mně schází. Postrádám jeho vzkazy, videa. Spoustu z naší korespondence jsem si schoval a pořád se k tomu vracím. Nebýt jeho, zřejmě bych nepřišel do Mercedesu a nezůstal v něm tak dlouho. Bez něj by tým nedosáhl takových úspěchů. Kromě Tota (Wolffa) nestál v čele stáje žádný bývalý závodník. On byl ale opravdový šampion, který věděl, jak hrozně těžké je odvádět každý závodní víkend perfektní výkon a vyrovnávat se s chybami, kterých se dopustíš. V tom mně byl velikou oporou,“ svěřil se Hamilton.