Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappena na startu zradila spojka

Verstappena na startu zradila spojka

Pak ho potrápily pomalý defekt a vadný senzor

Max Verstappen to neměl nahnuté jen po skončení VC Rakouska, kdy se ocitl pod drobnohledem sportovních komisařů. Jeho fanouškům zatrnulo již mnohem dříve. V okamžiku, kdy se po startu rozjížděl hlemýždím tempem.

Jezdec té chvíli zápolil s bezpečnostním režimem, který se spustil, aby zabránil zhasnutí motoru. „Domnívám se, že spojka byla nastavena moc agresivně,“ vyjádřil se šéf Red Bull Racingu Christian Horner pro televizní stanici Sky Sports F1. „Bylo tam příliš mnoho přilnavosti. Otáčky šly dolů a aktivoval se záchranný systém. Závodník nemá možnost to nějak ovlivnit.

Byl jsem zklamaný, ale okamžitě jsem začal ztrátu dohánět. Hlavně jsem se snažil zůstat klidný,“ vyprávěl Verstappen, který se z první řady rázem propadl až na sedmou pozici. Navíc ho potkala další příjemnost: „Postihl mě plíživý defekt pneumatiky. Kvůli vibracím jsem nemohl jet naplno. Teprve druhý úsek byl zcela v pořádku.“ 

V prvních kolech po startu asi nikdo nevěřil, že to dopadne takto

Nizozemec také zareagoval na diskutovanou hlášku o poklesu výkonu, která se stala terčem posměchu, protože red bull se vzápětí přehnal kolem Bottasova mercedesu. Verstappen vysvětlil, že rádiová komunikace byla divákům zprostředkována až dvě kola poté, co šla skutečně do éteru. „Právě jsem se chystal, že zaútočím na Valtteriho, když se to přihodilo. Podle pokynu inženýra jsem zmáčkl pár tlačítek na volantu a všechno bylo zase v pořádku,“ konstatoval.

Horner upřesnil, že selhal senzor ve výfukovém potrubí. „Max měnil nastavení a přitom řídil, což si zasluhuje poklonu. Zachoval si chladnou hlavu,“ pochválil svého svěřence.