Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Saúdská Arábie chce F1 už v roce 2021

Saúdská Arábie chce F1 už v roce 2021

U Rijádu má vzniknout supermoderní okruh

Zdá se, že saúdští ropní šejkové to myslí s uspořádáním velké ceny F1 ve své zemi vážně. Před časem se hovořilo o prvotních sondážích u Liberty Media. Věc však nabývá konkrétnějších obrysů.

Především se ukázalo, že na názor už byly tázány i týmy. Alespoň to tvrdí britské Timesy. Problematickou se jeví zejména „ženská“ otázka. Jde o to, aby dámská část osazenstva jednotlivých stájí požívala během pobytu v Saúdské Arábii stejná práva jako ta pánská. Přísná náboženská pravidla v tomto striktně islámském státě sice v poslední době povolila, ale o rovnoprávnosti obou pohlaví nemůže být zatím ani řeči.

Qiddiya již zveřejnila první vizualizace podoby okruhu

Další potíže si ovšem potenciální pořadatelé nepřipouštějí. Především disponují 60 miliony dolarů pro nákup licence, což jim mohou kolegové odjinud jen tiše závidět. Závod by chtěli uskutečnit již v roce 2021.

Permanentní trať sice ještě v pouštním království žádná neexistuje (formule E se jezdí na městském okruhu v Rijádu), ale portál RaceFans informoval o existenci projektu obřího resortu s názvem Qiddiya. V jeho rámci má v těsné blízkosti metropole vzniknout rovněž Speed Park, tedy hypermoderní autodrom.