Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vettel ulil start v toleranci

Vettel ulil start v toleranci

Procedura prý byla moc dlouhá

Jestliže vám vrtá hlavou, proč Kimi Räikkönen dostal v Soči trest za ulitý start a dnes se za prakticky stejný prohřešek Sebastian Vettel vyhnul postihu, nejste sami.

Díval jsem se na to ve zpomalených záběrech. Pohnul se a zase zastavil. V pravidlech ale jasně stojí, že toto se nesmí,“ kroutil hlavou následně v padoku Max Verstappen, jehož sympatie k týmu z Maranella momentálně klesly k bodu mrazu.

S vysvětlením přispěchali sportovní komisaři, mezi něž tentokrát patřila i legenda čtyřiadvacetihodinovky v Le Mansu Tom Kristensen. „Prohlédli jsme si video a také protokol z transponderu, který je zabudován do každého vozu,“ sdělili. „V televizních sekvencích je sice zachycen pohyb, ten ovšem nepřekročil rámec tolerance, stanovené článkem 36.13(a) sportovních řádů.“ Jinak řečeno, Vettel podle signálu z transponderu nepřejel do startovní pozice vestavěný senzor. 

Vettel se penalizaci vyhnul a nakonec uhájil druhé místo

Ostatně, vytrestal se sám dostatečně. „Světla svítila hodně dlouho, ale byla to moje chyba,“ uznal. „Ztratil jsem tím dynamiku. Bylo to horší než pokažený start, byl to sakra pokažený start. Každý mohl vidět, že jsem tím žádnou výhodu nezískal.

Naopak, byl doslova objet Bottasem. Mimochodem, Fin se taky ze svého stání odlepil trochu podezřele, žádné následky to ale pro něj nemělo.