Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Masi vysvětluje, proč vyjel safety car

Masi vysvětluje, proč vyjel safety car

Nebylo to kvůli zdramatizování závodu

Asi nejeden divák se včera u televizních obrazovek sám sebe ptal, jestli safety car náhodou nevyjel tak trochu zbytečně. Nebo snad měli pořadatelé Velké ceny Brazílie potřebu zdramatizovat závěrečnou část závodu?

Důvodem povolání reálného, ​​ne pouze virtuálního safety caru byl vůz Valtteriho Bottase, stojící vedle trati kvůli poruše pohonné jednotky. Motor s třícípou hvězdou se ale nevypnul z ničeho nic, Bottas měl docela dost času najít vhodné místo k parkování. Vybral si vnitřní stranu zatáčky a zdálo se, že maršálové pod žlutými vlajkami stříbrný vůz rychle odtlačí za ochrannou bariéru. Místo toho vyjelo bezpečnostní vozidlo a najednou neměl ani jeden z jezdců nic jisté.

O umělé dramatizování závodu se však nejednalo. Ukázalo se, že Bottas ve skutečnosti vůz zaparkoval velice nešťastně.

"Původně jsem situaci řešil dvojitou žlutou vlajkou," vysvětluje ředitel závodů F1 Michael Masi. "Maršálové mi oznámili, že vůz uvízl na hrbolu, proto ho tam nechali. A jakmile na místo posíláme jeřáb, voláme i safety car."

Krok se všemi bezpečnostními pravidly nedrží ani všichni šéfové týmů a nejeden z nich se po závodu nechal slyšet, že povolání neutralizačního vozu nerozumí. Zajímavostí je, že se mezi ně zařadil i Toto Wolff, šéf týmu Valtteriho Bottase, ale i Lewise Hamiltona, jenž v následující loterií přišel minimálně o pódiové umístění. Stupně vítězů VC Brazílie tak byly letos třetí bez účasti jezdce Mercedesu.