Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Macík se už dostal na čtvrté místo

Macík se už dostal na čtvrté místo

Ve třetí etapě byl z našich nejlepší Loprais

Z českých kamionérů byl v úterní etapě Rallye Dakar nejrychlejší Aleš Loprais. V celkové klasifikaci si však nejlépe stojí Martin Macík, který již postoupil na skvělé čtvrté místo.

Úvodní tři kilometry byly super, ale pak se opět opakoval problém se senzorem turbodmychadla. Tuto věc nemáme vyřešenou a dnes nás stála hodně času. Hlavně v první části speciálky,“ líčil svoje zážitky Loprais, jemuž v cíli nakonec patřila pátá příčka. „Když jsme zastavili, abychom jednotku resetovali, předjelo nás několik osobních aut a dva kamiony. Nad tratí pak byla clona prachu, nebylo možné se dostat před ně. Bylo to frustrující. Navíc výkon klesal de facto až do konce. K tomu jsme chytili dva pomalé defekty. Jeden jsme vyměnili v neutralizované zóně a ve druhém případě jsme s kusem kolíku zapíchnutým v pneumatice dojeli s dofukováním až do konce. Už jsme prostě nechtěli pustit to, co jsme si v písku najeli.“ 

Praga řízená Alešem Lopraisem obsadila ve třetí etapě páté místo

Macík obsadil sedmou pozici a nebyl s autem příliš spokojen. Je totiž pomalejší, než se čekalo. Zatím se nepodařilo zjistit příčinu. „Čidlo na turbu hlásí chybu. Jeden z milionu kabílků může být špatný. Urputně ho hledáme, zatím se nám nepovedlo ho vypátrat, ale dál na tom makáme, aby vůz zase fofroval naplno. Bude to nějaká úplná blbost, ale pěkně nám zatápí,“ povzdechl si palubní mechanik David Švanda.

Dnes se jede čtvrtá etapa z Neomu do Al Uly. Měřený úsek je dlouhý 453 kilometrů a má vést převážně po šotolinových cestách.

Výsledky třetí etapy v kategorii kamionů:

1. Karginov – Mokejev – Leonov (RUS, Kamaz), 2. Vjazovič – Haranin – Zaparoščanka (BEL, MAZ) +4:54, 3. Šibalov – Nikitin – Tatarinov (RUS, Kamaz) +11:13, 4. De Groot – van den Elshout – Hulsebosch (NL, Renault), 5. Loprais – Pokora – Alkendi (CZ(CZ/SAE, Praga) +24:59…7. Macík – Tomášek – Švanda (CZ, Iveco) +29:47, 13. Šoltys – Schovánek – Šikola (CZ, Tatra) +43:49.

Průběžné pořadí:

1. Vjazovič – Haranin – Zaparoščanka (BEL, MAZ), 2. Karginov – Mokejev – Leonov (RUS, Kamaz) +2:18, 3. Šibalov – Nikitin – Tatarinov (RUS, Kamaz) +20:01, 4. Macík – Tomášek – Švanda (CZ, Iveco) +38:59, 5. Nikolajev – Jakovlev – Rybakov (RUS, Kamaz), +50:12, 6. Loprais – Pokora – Alkendi (CZ/CZ/SAE, Praga) +54:52, 7. Van Kasteren – Rodewald – Snijders (NL/PL/NL, Iveco) +1:10:55, 8. Šoltys – Schovánek – Šikola (CZ, Tatra) +1:25:36, 9. De Baar – Van der Vaet – Slootjes (NL/B/NL) +1:27:53, 10. Vasilevskij – Vichrenka – Murylev (BEL, MAZ) +1:28:46.