Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Začíná jubilejní výstava Autosport International

Začíná jubilejní výstava Autosport International

Exkluzivní reportáž z Birminghamu

Největší evropskou přehlídkou všeho, co souvisí s automobilovým závoděním, je bezesporu výstava Autosport International. Letos se v anglickém Birminghamu koná její jubilejní 30. ročník.

Oslavuje také její organizátor, renomovaný časopis Autosport, kterému je však už sedmdesát. Ostatně stejně jako mistrovství světa formule 1.

Dnes je areál otevřen pro novináře a odborníky, o víkendu dostane příležitost široká veřejnost. Ze stovek exponátů přinášíme několik skvostů. Mimořádně poutavá je zejména prezentace nejatraktivnějších vozů jednotlivých dekád, počínaje padesátými lety minulého století. 

Porsche 917 - nezpochybnitelný vládce čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans počátku sedmdesátých let

Lancia Stratos HF patří k nejkrásnějším rallyovým speciálům všech dob. Už trvale zůstane spojena se jménem italského fenomenálního jezdce Sandra Munariho.

Chapmanův Lotus 79 znamenal mezník ve vývoji aerodynamiky formulových aut. Mario Andretti se s ním stal mistrem světa, Ronnie Peterson v něm nalezl smrt.

Williams FW14B dovezl v roce 1992 k titulu ve F1 Nigela Mansella. Otevíral novou převratnou etapu technického vývoje, kterou však zatarasila změna předpisů.

A jsme ve žhavé současnosti - mistrovský monopost Lewise Hamiltona

Foto: Petr Dufek