Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zamíří Kvjat do formule E?

Zamíří Kvjat do formule E?

Údajně jedná s Dragonem

Posledním závodem Daniila Kvjata v kariéře zatím stále zůstává loňská Velká cena Abú Zabí v barvách stáje AlphaTauri. Pro letošní sezonu ovšem Rusa nahradil u italského týmu nováček Juki Cunoda. Kvjat nakonec zakotvil u Alpine, kde ale působí "pouze" jako rezervní a vývojový jezdec.

Sedmadvacetiletý rodák z Ufy se netají tím, že by příští rok opět rád získal v některém ze šampionátů závodní sedačku. Dříve se nechal slyšet, že by pro něj mohly být možnostmi seriály jako WEC, IndyCar, formule E nebo i NASCAR. A server The Race nyní přináší informace, podle kterých by nakonec mohla být Kvjatovou volbou formule E. Jeho manažment se prý totiž měl nedávno sejít se zástupci stáje Dragon/Penske Autosport a tento měsíc by měla jednání mezi oběma stranami pokračovat.

Pokud by se Kvjat nakonec opravdu stal jezdcem amerického týmu, s největší pravděpodobností by byl jeho týmovým kolegou Sérgio Sette Câmara. Brazilec se prý už měl s týmem dohodnout na pokračování spolupráce. Letos byl týmovým kolegou Setteho Câmary v prvních čtyřech podnicích Nico Müller a ve zbytku sezony pak Joel Eriksson. Po skončení sezony měl tým oslovit Alexe Lynna, který letos závodil za Mahindru. Brit se ale s největší pravděpodobností přesune na scénu závodů sportovních vozů.

Daniil Kvjat by mohl v nadcházejícím ročníku formule E hájit barvy stáje Dragon Penske Autosport. Foto: ABB Formula E

Není to poprvé, co je Kvjat spojován s příchodem do formule E. O jeho možném přesunu do elektrické série se mluvilo již krátce po skončení jeho druhého působení u stáje Toro Rosso (dnešní AlphaTauri) v roce 2017. Během letoška byl spojován také s uvolněným místem u Nissanu e.dams, kde by od nadcházejícího ročníku nahradil do Mahindry odcházejícího Olivera Rowlanda. Kvjatův manažer Nicholas Todt chtěl ale před rozhodnutím o jeho budoucnosti počkat, jak se vyvine situace na jezdeckém trhu ve F1. Zde se o Kvjatovi původně hovořilo jako o jednom z kandidátů na sedačku u Williamsu.

Z dvaceti dvou míst na startovním roštu pro sezonu 2021/2022 jich je obsazeno již čtrnáct. Potvrzeni už jsou Robin Frijns (Virgin), Oliver Turvey (NIO), Sam Bird (Jaguar), Mitch Evans (Jaguar), Lucas di Grassi (Venturi), Edoardo Mortara (Venturi), Alexander Sims (Mahindra), Oliver Rowland (Mahindra), Sébastien Buemi (Nissan e.dams), Maximilian Günther (Nissan e.dams), Jake Dennis (Andretti Autosport), André Lotterer (Porsche) a Pascal Wehrlein (Porsche).

Zdroj: The Race, FORMULE.cz, úvodní foto: Alpine