Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Giovinazziho sezona končí předčasně kvůli zranění ruky

Giovinazziho sezona končí předčasně kvůli zranění ruky

V neděli za něj zaskočí Fenestraz

Poslední závod aktuálního ročníku formule E se bude muset obejít bez Antonia Giovinazziho. Ital si totiž při sobotním závodě v Soulu přivodil po kolizích se soupeři zranění pravé ruky, které mu neumožní v neděli nastoupit. Zaskočí za něj rezervní jezdec Jaguaru Sacha Fenestraz, pro kterého půjde ve formuli E o premiérový start.

Giovinazzi si měl zranění způsobit při kolizi s Antóniem Félixem da Costou. Později měl navíc incident i s Alexanderem Simsem. Ten poslal bývalého pilota F1 do hodin a při tomto kontaktu se Giovinazziho zranění údajně ještě zhoršilo. O tom, že Italovi dělalo řízení monopostu potíže, svědčí i skutečnost, že ze závodu nakonec odstoupil.

První Giovinazziho sezona ve formuli E, kam se přesunul poté, co ztratil sedačku u Alfy Romeo ve F1, tak končí velmi neslavně. Pilot stáje Dragon/Penske totiž jako jediný ze stálých závodníků nedokázal bodovat. Předčil ho i týmový kolega Sergio Sette Camara, který zaznamenal alespoň dva body. Nejlepším Giovinazziho výsledkem bylo 16. místo, na které dosáhl v ulicích Monte Carla.

I když ale končí s nulou, rozhodně se nedá říct, že by neukázal rychlost. Před čtrnácti dny se totiž do druhého závodu v Londýně kvalifikoval jako třetí. Na bronzové příčce se držel i v úvodních kolech závodu, poté se ale jeho sen o dobrém výsledku začal bortit. Nejprve obdržel penalizaci pěti sekund za kontakt s Da Costou, poté dostal dokonce průjezd boxy za využití většího množství energie, než dovolují pravidla a nakonec odstoupil po potížích s pohonnou jednotkou.

Giovinazziho zranění dost možná neznamená pouze předčasný konec jeho letošní sezony, ale i celého působení ve formuli E. V příštím roce už ho totiž v elektrickém seriálu nejspíše vídat nebudeme. Stáj Dragon má totiž uzavřít partnerství se společností DS, která momentálně působí ve formuli E jako partner Techeetahu. Spolu s DS má od Techeetahu k Dragonu přejít i Jean-Éric Vergne. Jeho týmovým kolegou se nejspíše stane Stoffel Vandoorne, který si po odchodu Mercedesu musí hledat nové angažmá.

 První sezona Antonia Giovinazziho ve formuli E měla nevydařený průběh i nevydařený konec. Foto: Dragon/Penske



Další etapa Giovinazziho kariéry by se mohla odehrávat ve vytrvalostních závodech, se kterými už má zkušenosti z dřívějška. Patří totiž mezi adepty na sedačku u Ferrari pro příští sezonu WEC, během které bude značka z Maranella debutovat ve vrcholné třídě hypervozů. Současně ale zůstává i v kontaktu s F1, kde působí jako rezervní jezdec Ferrari. Občas se objeví spekulace, podle kterých by mohl v roce 2023 nahradit u Haasu Micka Schumachera. Němec stále nemá smlouvu na příští rok.

Fenestrazova generálka

Giovinazziho náhradníka Sachu Fenestraze můžeme letos vídat závodit v japonských seriálech Super GT a Super Formule. V obou šampionátech patří ke špičce. Zatímco v Super Formuli je po prvních šesti závodech na celkovém třetím místě, v Super GT se spolu se svým parťákem Ritomem Mijatou nachází na prvním místě. Ve formuli E letos působil jako rezervní jezdec Jaguaru, který dal k jeho záskoku za Giovinazziho zelenou.

Zatímco pro Giovinazziho je tento víkend dost možná posledním ve formuli E, u Fenestraze se naopak zdá, že je prvním z několika dalších. Spekuluje se totiž o tom, že v příští sezoně bude hájit barvy Nissanu. Zde by měl nahradit šampiona ze sezony 2015/2016 Sébastiena Buemiho, který se po několika nevýrazných sezonách nejspíše přesune k Envisionu místo Robina Frijnse.

Během své formulové kariéry dosáhl Fenestraz na dva tituly. Ten první si připsal v roce 2017 v Eurocupu formule Renault. O dva roky později pak usedl na trůn japonské F3. Za zmínku stojí například i titul vicemistra francouzské F4 z roku 2015 nebo třetí místo z Velké ceny Makaa 2018.

Sacha Fenestraz si poprvé zazávodí ve formuli E. Foto: Jaguar



Stáj Dragon/Penske měla kromě Fenestraze nabídnout start v Soulu také Tomu Blomqvistovi. Brit letos zastává roli rezervisty u týmu Envision a na rozdíl od Fenestraze už ve formuli E závodil. V minulosti jsme ho mohli vidět u stájí Andretti, Jaguar a NIO. Nabídku týmu Dragon/Penske na nahrazení Giovinazziho ale měl odmítnout, neboť se chtěl soustředit na své povinnosti u Envisionu.

Zdroj: Motorsport, The Race, FORMULE.cz, úvodní foto: Dragon/Penske