Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Chovanec se s Dubají rozloučil třetím místem

Chovanec se s Dubají rozloučil třetím místem

Knoppovi chyběl k pódiu jen kousek

Do sobotního programu závěrečného podniku letošní sezony arabskoemirátské F4 v Dubaji mohl vstupovat Josef Knopp s vyhlídkami na úspěch. Páteční jízda pro něj totiž skončila šestým místem a druhý závod víkendu díky tomuto výsledku zahajoval z pole position.

V čele se ale český pilot dlouho neohřál. Již v prvním kole se totiž propadl za Göhlera s Pizzim na třetí příčku. V nadcházejícím okruhu navíc ztratil další dvě pozice. S jezdcem stáje BWT Mücke Motorsport se totiž v tomto případě vypořádali Fluxa s Lobaněnkem. Ani tímto ale jeho propad neskončil. Ve třetím kole totiž podlehl i Hadjarovi a po trati tak najednou kroužil jako šestý.

Na této pozici posléze Josef strávil většinu závodu. Ve výsledkové listině ale nakonec figuroval o něco výše. Jeho chvíle totiž přišla v závěru. Tři kola před cílem pokořil Pizziho a posunul se na páté místo, které mu patřilo i po průjezdu cílem.

Po závodě byl ale za předčasný start potrestán pěti sekundami Hadjar, který tím pádem spadl na páté místo. Knopp se tak nakonec mohl radovat ze čtvrté příčky, která představovala jeho nejlepší výsledek v dosavadní formulové kariéře.

Do třetí jízdy víkendu již ale vyrážel z o něco horší pozice. Startovní rošt byl totiž složen na základě druhých nejrychlejších časů z kvalifikace a Knopp se postavil na sedmé místo.

Z něj se hned v prvním kole dokázal posunout o jednu příčku výše před Marinangeliho. Ital mu ale toto předjetí vrátil hned ve druhém okruhu. V následujících dvou kolech si navíc jeho skalp připsali i Juffaliová se Zuñigou a propadl se na deváté místo. Na této pozici poté Knopp dojel až do cíle.

Stejná příčka patřila českému závodníkovi také na startu posledního závodu sezony. Hned po prvním kole se ale propadl na konec elitní desítky.

V dalším kole ale Knopp dokázal předjet Lobaněnka a opět tak figuroval na své startovní příčce. Znovu ale ne na dlouho. Souboj s Lobaněnkem totiž pokračoval a ve třetím kole v něm zase tahal za delší konec Rus. Českého jezdce navíc pokořil rovněž Zuñiga a najednou se ocitl na chvostu výsledkové listiny.

V této nelichotivé situaci ale nesetrval dlouho. Brzy totiž využil potíží Göhlera s Marinangelim. Rovněž se mu podařilo vrátit zpět před Juffaliovou a na konci šestého kola tak figuroval na osmém místě.

Zanedlouho jsme mohli být svědky dalšího dílu souboje Knopp versus Lobaněnko. Z této bitvy vyšel náš reprezentant ve 12. kole vítězně a posunul se na sedmou příčku. Stejně jako v úvodu ale byl Lobaněnko záludným soupeřem a v 15. okruhu odsunul Knoppa zpět na osmé místo.

Ve zbývajícím průběhu závodu se ale ještě děly věci. Nejprve se v problémech, které následně vedly k jeho odstoupení, ocitl Hadjar a z Francouzovy smůly vytěžil jednu pozici právě i Knopp. O dvě kola později se navíc dostal jednak zpět před Lobaněnka, ale také před Pizziho a poslední závod seiálu tak pro něj skončil na páté pozici.

Josef Knopp v závěrečném podniku sezony vylepšil svůj dosavadní nejlepší výsledek kariéry. Foto: Formula 4 UAE

Ještě větší radost ale udělal v sobotu českým fanouškům Zdeněk Chovanec. Portugalský reprezentant, kterého s naší zemí spojují rodinné kořeny, začal den vlažněji a ze druhé a třetí jízdy víkendu si odnesl pouze dva body za dvojici desátých míst. Z této příčky vyrážel i do závěrečné jízdy. V ní ale předvedl skvělou stíhací jízdu a pod šachovnicovou vlajkou projel pilot Xcel Motorsportu jako třetí. Mohl se tak radovat již ze svého druhého pódia v sezoně, když navázal na bronz ze druhého závodu únorového podniku v Abú Zabí.

Nejšťastnější ale byl po skončení víkendu Francesco Pizzi. Ital sice poprvé v sezoně nezaznamenal během víkendu ani jedno vítězství, přesto ale slavil zisk titulu.

Výsledky druhého závodu víkendu: 1. Nico Göhler (Německo, BWT Mücke Motorsport), 2. Lorenzo Fluxá (Španělsko, Xcel Motorsport) +0,392, 3. Arťom Lobaněnko (Rusko, BWT Mücke Motorsport) +12,368, 4. Josef Knopp (Česká republika, BWT Mücke Motorsport) +13,096…10. Zdeněk Chovanec (Portugalsko, Xcel Motorsport) +57,691.

Výsledky třetího závodu víkendu: 1. Lorenzo Fluxá (Španělsko, Xcel Motorsport), 2. Francesco Pizzi (Itálie, Xcel Motorsport) +1,074, 3. Nico Göhler (Německo, BWT Mücke Motorsport) +10,044… 9. Josef Knopp (Česká republika, BWT Mücke Motorsport) +41,849, 10. Zdeněk Chovanec (Portugalsko, Xcel Motorsport) +1:16,956.

Výsledky čtvrtého závodu víkendu: 1. Hamda Al Qubaisiová (SAE, Abu Dhabi Racing), 2. Lorenzo Fluxá (Španělsko, Xcel Motorsport) +6,635, 3. Zdeněk Chovanec (Portugalsko, Xcel Motorsport) +17,607…5. Josef Knopp (Česká republika, BWT Mücke Motorsport) +20,246.

Konečné pořadí: 1. Francesco Pizzi (Itálie, Xcel Motorsport) 300, 2. Lorenzo Fluxá (Španělsko, Xcel Motorsport) 274, 3.Nico Göhler (Německo, BWT Mücke Motorsport) 270… 7. Zdeněk Chovanec (Portugalsko, Xcel Motorsport) 113, 9. Josef Knopp (Česká republika, BWT Mücke Motorsport) 65.

Zdroj: FORMULE.cz