Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Chci sbírat hlavně zkušenosti

Chci sbírat hlavně zkušenosti

Rozhovor se Zdeňkem Chovancem

Během letošního ročníku zimní arabskoemirátské F4 jsme mohli ve startovní listině vídat mimo jiné i Zdeňka Chovance. Venezuelan s českými kořeny, který ovšem reprezentuje Portugalsko, si zde odbyl svůj debut na formulové scéně a během něj rozhodně nebyl jenom do počtu. Hned ve dvou případech se mu totiž podařilo vystoupit na stupně vítězů a celkově skončil na sedmé příčce.

Reprezentujete sice Portugalsko, vaše jméno ovšem zní česky. Můžete objasnit, co vás s naší zemí spojuje?

Pod touto vlajkou nastupuji proto, že jsem se závoděním před dvěma lety začal právě v Portugalsku a bylo pro mě snazší získat tamní licenci než českou nebo venezuelskou. Právě ve Venezuele jsem se narodil. Když mi ale bylo pět let, přestěhoval jsem se s rodinou do České republiky, odkud pochází můj otec. Z tohoto důvodu mám české jméno.

Během letošní zimy jste si odbyl svůj debut na formulové scéně, když jste se v SAE zúčastnil místního šampionátu F4. Jak byste své výkony v této sérii zhodnotil?

Jsem docela spokojen. Zažili jsme sice mnoho nelehkých momentů, závodění jsem si zde ale užil. Nejdůležitější je, že jsem nasbíral spoustu zkušeností. Myslím si, že jsme mohli dosáhnout lepších umístění. Přeci jen jsem ale se závoděním začal teprve před dvěma lety a neměl jsem tak na kontě tolik zkušeností jako soupeři.

Byl pro vás přechod z motokár do formulového kokpitu těžký?

Ze začátku to pro mě sice bylo trochu obtížné, když jsem se učil při startu správně používat spojku nebo když jsem během svých prvních kol nedůvěřoval vozu. Šlo to ale celkem snadno.

Kdy vám poprvé prolétla hlavou myšlenka, že byste se chtěl stát závodním jezdcem?

Všechno to začalo, když jsme se přestěhovali do Portugalska. Zhruba dvě minuty chůze od našeho domu totiž stála motokárová dráha. Že bych mohl začít závodit, mě ale napadlo již po první jízdě s motokárou v hale ve Zličíně. Byl jsem v tom docela dobrý a poté, co jsme se přestěhovali do Portugalska, mi otec dokonce jednu koupil. A tak to všechno začalo.

V arabskoemirátské F4 jste se letos potkal také s českým pilotem Josefem Knoppem. Vybudovali jste si mezi sebou nějaký vztah?

Josef je dobrý kluk. Užil jsem si s ním spoustu legrace nejen při závodech, ale také mimo okruh. Doufám, že si proti němu zazávodím znovu ještě také v nějakém jiném šampionátu.

S Josefem Knoppem si Zdeněk Chovanec padl do oka. Foto: Formula 4 UAE/Adriano Coutinho

Nyní vás uvidíme v italské F4, kde budete závodit pro tým Bhaitech. Jaké máte v tomto šampionátu cíle?

Žádné cíle jsem si pro italský šampionát ve skutečnosti nestanovil. Uvidíme, co se bude dít. Plánem pro tento rok je ovšem získávat zkušenosti. Ale samozřejmě doufám, že dosáhnu nějakých dobrých výsledků.

A co dlouhodobější plány? Dá se očekávat, že jako u většiny jezdců je vaší vysněnou metou formule 1. Existují ještě ale nějaké další šampionáty, které vám připadají atraktivní?

Mým cílem je samozřejmě F1. Také bych si chtěl ale vyzkoušet vůz specifikace LMP nebo Super GT.

zdroj: FORMULE.cz