Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Automobilky zpochybnily důvěryhodnost soudu FIA

Automobilky zpochybnily důvěryhodnost soudu FIA

Současně vyhlásily shodná pravidla na motory pro konkurenční sérii.

Sdružení automobilek připravujících se od roku 2008 na alternativní sérii se v dějišti Grand Prix Španělska dohodlo na tom, že minimálně během prvního roku budou používat stejné motory co formule 1. Ta chystá již na příští rok osmiválce o objemu 2,4 litru.

Důvodem, proč se automobilky BMW, DaimlerChrysler, Honda, Renault a Toyota vydaly tímto směrem spočívá v možnosti ponechat nerozhodným svobodnou možnost, jakým směrem se vydat.

Automobilky přitom vyjádřily přesvědčení dobré spolupráce s devíti týmy formule 1, které nepodepsaly Concordskou dohodu po roce 2007 (zatím tak učinilo pouze Ferrari) a současně s FIA na nových pravidlech.

Součástí tiskového prohlášení byla reakce na rozhodnutí odvolacího soudu FIA vyřadit stáj BAR, která je z části vlastněná Hondou, na dva závody z formule 1. Automobilky zpochybnily jeho legitimitu. Poukázaly při tom na vedení formule 1 a vyzdvihly nutnost jasného výkladu pravidel ve spojení s nezávislým, lehce dostupným a efektivním odvolacím procesem vedeným uznávanou mezinárodní institucí tak jak se to děje v jiných sportech.