Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kdo sedí na lavičce náhradníků?

Kdo sedí na lavičce náhradníků?

Někteří z těchto závodníků by mohli zaskočit

Přestože se nezávodí, známe jména dvaceti závodních jezdců čekajících na začátek šampionátu. Další ale čekají na lavičce náhradníků v pozici třetích a rezervních jezdců i v juniorských programech. Nechme stranou jezdce zaměstnané v simulátorech a podívejme se, kdo by se na starty velkých cen mohl dostat příští rok, nebo již letos, pokud by některý ze závodníků například onemocněl.

Mercedes se na dva roky vzdal Estebana Ocona, jenž bude závodit za Renault. Jeden Esteban mu ale ještě zůstal. Gutiérrez, bývalý jezdec týmů Sauber a Haas, je tento rok oficiálně rezervistou spolu se Stoffelem Vandoornem, jenž má ale povinnosti ve formuli E. Juniorský tým Mercedesu výrazně omládl a není v něm nikdo, kdo by v dohledné době dosáhl na superlicenci. V případě potřeby by Mercedes mohl s Williamsem jednat o uvolnění Georgea Russella.

Ferrari si v případě potřeby může uplatnit právo na svého juniora Antonia Giovinazziho a náhradu by pak sháněla Alfa Romeo. Kromě toho má rotu mladých jezdců ve F2, kde z jeho podpory těží Giuliano Alesi, Marcus Armstrong, Callum Ilott, Mick Schumacher a Robert Švarcman. Aby známých jmen nebylo málo, má i Enza Fittipaldiho ve F3 a pomáhá s prvními kroky Arthuru Leclerkovi.

Red Bull již od roku 2012 spoléhá na Sébastiena Buemiho. Letos k němu přibyl bývalý junior Red Bullu Sergio Sette Camara. Ve F2 budou mít jeho podporu Jehan Daruvala a Juki Cunoda, v japonské Super Formuli bude závodit Jüri Vips. Ve F3 se mají osvědčit Liam Lawson, Dennis Hauger, Jack Doohan a Igor Fraga.

McLaren nemá oznámeného oficiálního náhradníka. V případě potřeby by se mohl obrátit na Fernanda Alonsa, případně by nečekanou šanci dostal simulátorový a příležitostně i testovací jezdec Oliver Turvey. Ale v úvahu přicházejí i jména jako Sergej Sirotkin a Sette Camara.

U Renaultu je od letošního roku oficiálním testovacím jezdcem Guanyu Žou. Juniorka Renaultu dostala do F2 Christiana Lundgaarda a do F3 Maxe Fewtrella s Oscarem Piastrim. V případě potřeby by se možná mohl vrátit Hülkenberg.

AlphaTauri sdílí jezdce s Red Bullem, takže v případě potřeby by šanci asi dostal Sette Camara. Ten by se do vozu mohl posadit, i kdyby byl některý ze závodních jezdců povolán do A-týmu.

Racing Point není připraven na to, že by se některý z jeho jezdců nemohl postavit na start velké ceny. Vzhledem k dobrým vztahům můžeme spekulovat, že by se za volant posadil Nico Hülkenberg.

Hülkenberga nemá na seznamu nikdo, ale spoléhat na něj může nejedna stáj. Foto: Renault

Alfa Romeo je jezdecky provázána s Ferrari, ale má vlastního rezervního jezdce. Je jasné, že v případě volného kokpitu by se na starty velkých cen vrátil Robert Kubica.

Haas také nemá záložní plán, ale možná by mu Mercedes půjčil Estebana Gutiérreze, jelikož za tento tým v ne tak dávné minulosti závodil. Ve F2 má jeho podporu Louis Delétraz, v sérii Super Formule Pietro Fittipaldi.

Ve voze Williamsu se letos mají pátečních tréninků zúčastnit Roy Nissany a Jack Aitken. Nejvíce zkušeností má Dan Ticktum a pod křídla Williamsu se dala i Jamie Chadwicková. Ale když bude třeba sehnat jezdce se superlicencí, bude třeba improvizovat. Možná Kubica zvedne telefon…

Zdroj: FORMULE.cz