Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Concorde možná bude pouze na jeden rok

Concorde možná bude pouze na jeden rok

Strop by se mohl snížit na 100 milionů

Kromě oficiálně oznámených věcí, jakými jsou pravomoci Jeana Todta a počet pohonných jednotek na jezdce a zkrácenou sezonu, se po zasedání Světové rady motorsportu objevilo i několik nepotvrzených zpráv.

Jedna z nich je, že týmům je ze strany společnosti Formula 1 vlastněné mediální korporací Liberty Media nabízeno jednoroční prodloužení tzv. Concordské smlouvy. Concorde je ve F1 již tradičně nazývaná nejdůležitější smlouva, jejímž podpisem se týmy zavazují k účasti v šampionátu. Letos končí platnost smlouvy podepsané v roce 2013 a již od roku 2017 se vyjednávají podmínky nové, kterou by se F1 řídilaminimálně do roku 2025. Vzhledem k těžké situaci, nejistotě a očekávaným finančním problémům by se ale mohlo podepsat pouze jednoroční prodloužení.

Minulý týden se proslýchalo, že obav všech týmů chce FIA ​​využít k prosazení nižšího rozpočtového stropu. Auto motor und sport píše, že Jean Todt a Chase Carey by ho údajně rádi stlačili až na úroveň 100 milionů amerických dolarů (2 486 000 000 korun). Menší týmy samozřejmě souhlasí. Velké, rovněž v souladu s očekáváním, nejsou návrhem moc nadšeny.

Velké týmy také zaujaly odmítavý postoj i k rozšířenému seznamu komponent, jejichž vývoj by se měl zmrazit až do konce příštího roku. Ferrari a Red Bull obzvláště trvají na tom, že potřebují mít možnost pokračovat ve vývoji převodovky. Objevil se totiž nějaký fígl Mercedesu ohledně spojení převodovky s motorem, který potřebují co nejrychleji napodobit.

V týmech zavládla nejistota, šéfové asi budou muset šetřit. Foto: Renault

Zdroj: FORMULE.cz