Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Prezident FIA musí být zticha

Prezident FIA musí být zticha

Todt: Ferrari nechce o trestu mluvit

Prezident FIA Jean Todt by rád zveřejnil podrobnosti o aféře Ferrarigate. Jenže nesmí.

Ferrari bylo proti,“ uvedl v rozhovoru pro portál Motorsport Total. „Dostalo trest, ale o jeho detailech nemůžeme mluvit. Upřímně řečeno, jsem z toho dost nešťastný.“

Jaký trest? V často citovaném prohlášení FIA z 28. února se o ničem takovém nepíše. Z něj se dozvíme pouze, že federace skončila zkoumání pohonných jednotek Scuderie Ferrari a že obě strany došly k jakési dohodě. Ostatně tato formulace odstartovala bouřlivou reakci konkurence, která vyvrcholila Mercedesem zorganizovanou „vzpourou sedmi“.

Kolem Ferrarigate otazníky spíše přibývají. Foto: Ferrari

Samozřejmě jsme mohli mlčet úplně,“ pokusil se obhájit tehdejší postup FIA Todt. „Byli jsme ale toho názoru, že by se jednalo o špatné řešení, protože o věci se beztak již vášnivě diskutovalo.“ Současně připustil, že dospět ke konečnému znění zprávy bylo mimořádně obtížné: „Naši technici mně řekli, že nedokáží s jistotou prokázat, že si Ferrari počínalo ilegálně.

Todt okomentoval také následný průběh událostí. „S několika z oněch sedmi stájí jsem hovořil,“ podotkl. „Jedna z nich, ačkoliv patřila k jejich vůdcům, pak radikálně změnila postoj. V novinách jsem se dočetl, že se setkali dva čelní představitelé jistých společností. Potom jsem od oné stáje obdržel dopis, v němž se vyjadřuje pochopení pro stanovisko FIA.

Není vůbec těžké poznat, že Todt mluví o schůzce šéfů Daimleru a Fiatu Källeniuse a Elkana a o následné „dezerci“ Mercedesu.

Zdroj: FORMULE.cz