Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari vetovalo regulaci cen motorů

Ferrari vetovalo regulaci cen motorů

FIA ukázala prstem na Ferrari a hledá neutrálního dodavatele.

FIA vydala tiskovou zprávu, ve které prozrazuje, že Ferrari vetovalo zavedení regulace cen pohonných jednotek a převodovek, a že to je důvodem, proč se pokusí najít neutrálního dodavatele levnějších motorů jiné specifikace.

Tisková zpráva FIA uvádí: "Na posledním setkání Strategické skupiny F1 FIA po dohodě s FOM (Formula One Management) navrhla stanovení maximální ceny motorů a převodovek pro zákaznické týmy. Skupina o těchto opatřeních hlasovala a velká většina hlasů byla za jejich přijetí. Ferrari SpA však bylo proti a uplatnilo právo veta, které má již dlouho díky dohodě s vedením F1.

FIA se rozhodla v zájmu šampionátu nezpochybňovat právo Ferrari SpA na vetování. Začne proto s akcionáři konzultovat možnost zavedení zákaznického motoru, který bude týmům k dispozici od roku 2017. Po skončení konzultací může být vyhlášeno výběrové řízení na motor, jehož cena by měla být mnohem nižší než cena současné pohonné jednotky. FIA bude s podporou FOM pokračovat v úsilí zajistit dlouhodobou budoucnost mistrovství světa."

O právě Ferrari vetovat návrhy nových pravidel jsme už dlouho neslyšeli a ani jsme si nebyli jisti, zda zůstalo v platnosti i po podpisu sedmé concordské dohody, která byla podepsána v létě roku 2013 a má platit až do prosince 2020.

Proti neutrálnímu dodavateli jednodušších a levnějších motorů se už vyslovili Toto Wolff z Mercedesu i Éric Boullier z McLarenu.

Pokud by Ferrari přece jen ustoupilo, musely by prý všechny automobilky zásobovat nezávislé týmy pohonnými jednotkami za maximálně 12 milionů dolarů na rok, pokud by to byly pohonné jednotky aktuální specifikace. Za pohonné jednotky rok staré specifikace by jim prý muselo stačit 8 milionů USD.