Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Todt obhajuje tajnou dohodu s Ferrari

Todt obhajuje tajnou dohodu s Ferrari

Podle expertů to byla nejlepší možnost

Prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt obhajuje své rozhodnutí uzavřít s Ferrari dohodu, jejíž znění má zůstat veřejnosti i konkurentům navždy tajemstvím.

FIA loni zkoumala pohonné jednotky Ferrari použité továrním týmem z Maranella i zákaznickými stájemi Haas a Alfa Romeo. Na konci minulého měsíce oznámila uzavření dohody, na což sedm zbývajících týmů zareagovalo stížností a oficiální žádostí o vyjádření prezidenta FIA i výkonného ředitele F1. Oba žádosti vyhověli.

"Na výběr byly tři možnosti," píše se podle novin Daily Mail v listě podepsaném Jeanem Todtem, jenž obdrželo sedm stěžujících si týmů. "Uzavřít případ, předložit jej Mezinárodnímu tribunálu nebo podepsat dohodu. Podle soudních a disciplinárních pravidel FIA je toto rozhodnutí v kompetenci prezidenta FIA.

Prezident informoval a konzultoval s některými dalšími klíčovými lidmi ve strukturách FIA, jakož i s výkonným ředitelem formule 1, s cílem dosáhnout konsensu ohledně dalšího postupu. Vyžádal si, a také obdržel, doporučení od technického, právního a finančního týmu FIA a využil také poradenství externího právního experta."

Todt potvrdil, že si nebyl zcela jist, zda motory Ferrari byly legální po celou minulou sezonu. Problémem byla komplexnost systémů, která prý znemožňuje dokázat, že docházelo k porušování pravidel. Další informace jsou, přirozeně, tajné.

Chase Carey, výkonný ředitel F1, se ohradil, že Liberty Media se na vyšetřování vůbec nepodílela. Obecně ale podporuje rozhodnutí FIA.

Podezřelý motor dotlačil Ferrari k prvnímu vítězství v Monze od roku 2010. Foto: Ferrari

 

Zdroj: FORMULE.cz