Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FIA a Ferrari se dostávají do úzkých

FIA a Ferrari se dostávají do úzkých

Wolffovi nakonec podepsali všichni

Těsně před dnešním polednem doputovalo do motoristických redakcí po celém světě sedm mailů s identickým obsahem. Praví se v nich:

My, zástupci níže podepsaných týmů, jsme překvapeni a šokováni informací, zveřejněnou FIA 28. února a týkající se ukončení vyšetřování ohledně pohonných jednotek Scuderie Ferrari. Mezinárodní sportovní autorita, jakou FIA je, má povinnost dodržovat v oblastech řízení, serióznosti a transparentnosti ty nejvyšší standardy.

Několik měsíců trvající zkoumání však bylo bohužel zahájeno, aniž by o tom byly ostatní týmy vyrozuměny. Protestujeme proti tomu, že na jeho konci stála důvěrná dohoda s Ferrari.

Proto jasně deklarujeme, že požadujeme úplné a pravdivé vysvětlení celé záležitosti. Nesmějí zůstat žádné pochyby o tom, že všichni soutěžící ve F1 mají rovné podmínky. Činíme tak jménem fanoušků, účastníků a partnerů formule 1.

Kromě toho jsme připraveni postupovat rovněž právní cestou – v rámci běžné procedury FIA i před příslušnými soudy."

Odtud vane vítr... Foto: Mercedes

Podepsáni: McLaren Racing Limited, Mercedes-Benz Grand Prix Limited, Racing Point UK Limited, Red Bull Racing Limited, Renault Sport Racing Limited, Scuderia AlphaTauri S.p.A., Williams Grand Prix Engineering Limited.

Co to znamená? Že iniciativa Tota Wolffa, o níž jsme psali ráno, došla rychlého úspěchu. Že FIA se naprosto zbytečně nechala zatlačit do kouta a navíc v době, kdy musí řešit mamutí problém jménem koronavirus. Že mohou být zpochybněny výsledky loňského ročníku MS F1. A že už i tak otřesená důvěra ve férovost formule 1 dostala další ránu.