Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Todta nahradil Ben Sulajem

Todta nahradil Ben Sulajem

Nový prezident se F1 podívá na zoubek.

Mezinárodní automobilová federace má nového prezidenta. Již nekandidujícího Jeana Todta nahradil Mohamed ben Sulajem. Po Maxovi Mosleym a Todtovi tak FIA povede člověk, který nepřišel z prostředí F1. Sulajem pocházející ze Spojených arabských emirátů porazil oponenta Grahama Stokera ziskem 62 procent hlasů a stal se tak prvním neevropským prezidentem FIA v její 117 let dlouhé historii.

Sulajem není nepolíbený motorsportem, je to bývalý závodník rallye, jenž čtrnáctkrát vyhrál Mistrovství světa Středního Východu a v rámci WRC vyhrával i závody kategorie Group N. Mimo závodní kariéry byl v rámci struktur FIA viceprezidentem sportu i viceprezidentem mobility a turismu. V předvolební kampani byl s jeho heslem "FIA pro členy" vnímán jako reprezentant potřeby provést změny, zatímco Stoker byl vnímán jako Todtův následovatel, jelikož byl v poslední době jeho pravou rukou.

U nerozhodnutých kandidátů mohla možná zavážit i kontroverze, kterou FIA dopustila v posledním závodě sezony série F1, jakožto klenotu v její motorsportovní koruně. Sulajem hned po nástupu do funkce spustil interní vyšetřování událostí minulého víkendu, ale zároveň naznačil tvrdý postoj vůči rebelům z Mercedesu.

Pravidla jsou pravidla. Podíváme se, kde došlo k porušení pravidel. A samozřejmě se musíme držet pravidel, ačkoli zároveň chceme, aby se šampion cítil dobře ve svém sportu. Je snadné být na lidi milý. Ono to nic nestojí. A je dobré motivovat lidi. Ale pokud někdo porušil pravidla, tak shovívavost není na místě.

Lewis Hamilton se evidentně dopustil porušení článku 6.6 Sportovních pravidel F1, který prvním třem jezdcům konečného pořadí šampionátu přikazuje zúčastnit se slavnostního předávání cen FIA.

Předávání žezla. Foto: FIA

Todt, oceňovaný za to, že byl v jeho třech volebních obdobích méně kontroverzní než Mosley a zároveň se zasadil o zlepšení bezpečnosti na silnicích a rozvoj elektromobility, se tedy loučil ve stínu kontroverzních událostí ve sportu, který ho do prezidentského křesla vynesl. V rozlučkové řeči nezapomněl na Michaela Schumachera, se kterým dokázali vrátit Ferrari na vrchol světa F1.

Je mi opravdu upřímně líto, že tady s námi dnes večer nemůže být Michael,“ řekl 75letý Francouz. „Je součástí mého života a navždy už bude. Hodně jsme toho spolu vybudovali, hodně jsme spolu i přetrpěli, to nás posílilo. Před 12 lety, když se blížila volba prezidenta FIA, tady se mnou stála moje žena, můj syn a Michael. Nikdy nezapomenu.

V Itálii se minulý týden rozšířila kleveta, že by se Todt mohl vrátit do Ferrari v roli prominentního konzultanta, nebo nevýkonného ředitele, jakým byl u Mercedesu Niki Lauda. Jak se však očekávalo, Ferrari zprávu označilo za čistou spekulaci bez reálného základu.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: FIA