Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na Todtovo místo se hlásí dva kandidáti

Na Todtovo místo se hlásí dva kandidáti

FIA bude mít nového prezidenta.

Jean Todt se po dvanácti letech ve funkci prezidenta Mezinárodní automobilové federace chystá na zasloužený odpočinek a na jeho místo se zatím hlásí dva potenciální náhradníci. Kandidaturu v prosincových volbách oznámili Mohamed bin Sulajem ze Spojených arabských emirátů a Brit Graham Stoker.

Bin Sulajem chtěl kandidovat již v roce 2013, ale proti Todt neměl moc velkou šanci a kampaň raději předčasně ukončil. Jako jezdec se čtrnáctkrát stal šampionem Středního Východu v rallye, v roce 2009 stál za první Velkou cenou Abú Zabí, přičemž již od roku 2008 byl viceprezidentem FIA pro mobilitu a sport.

Stoker byl od roku 2009 zástupcem prezidenta FIA pro sport a tuto pozici obhájil ve volbách v roce 2013 a 2017 a prý má s Todtem bližší vztahy než Bin Sulajem. Při oznámení své kandidatury i poukázal na úspěšné zavedení nových inovativních programů a posílení FIA na mezinárodní scéně, na čemž má svůj podíl.

Nás bude přirozeně zajímat hlavně vize nového prezidenta v oblasti motoristického sportu. Jean Todt pomohl vzniknout elektrické Formuli E a dal jí status mistrovství světa. Rovněž podporuje ženskou Sérii W a ve vztahu F1 kupříkladu vždycky hodně tlačil nejen na bezpečnost na okruzích, ale i na prezentaci důležitosti bezpečnosti na cestách. Nový prezident může usoudit, že některé staré politiky mu nebudou užitečné při dosahování jeho cílů.

Todt nepoutá tolik mediální pozornosti jako jeho předchůdce, Max Moslex, ale má velkou zásluhu na současné podobě motorsportu a F1. Foto: Red Bull

Zdroj: planetf1, úvodní foto: FIA